כמחצית ממתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית סובלים מאוסטאופניה - ירידה בצפיפות העצם. ככל שמשך המחלה ארוך יותר, כך יש ירידה דרמטית יותר בצפיפות העצם. אוסטאופניה שנמשכת לאורך זמן, ללא טיפול עלולה להסתיים באוסטאופרוזיס- מחלת שלד רב מערכתית המאופיינת בירידה בחוזק העצם ובסיכון מוגבר לשברים ולרככת עצמות.
מתמודדים עם קרוהן או קוליטיס כיבית, נמצאים בחשיפה מוגברת יותר לירידה בצפיפות העצם בהשוואה לשאר האוכלוסייה, והסיבה העיקרית היא דלקת מתמשכת במעי או הסרת חלקים מהמעי, מה שגורם לפגיעה בספיגת סידן ויטמין D וויטמין K- רכיבים חיוניים לבריאות העצם.
סיבה משמעותית נוספת לבריחת סידן בקרב חולי קרוהן וקוליטיס כיבית היא שימוש בתרופות ממשפחת הסטרואידים, כמו פרדינזון וקורטיזון, שנפוצות מאד כטיפול אנטי דלקתי ראשוני בזמן התלקחות. סטרואידים מתערבים במבנה התקין של העצם ומעודדים בריחת סידן. זהו מידע חשוב שכדאי לקחת את בחשבון במידה ונוטלים סטרואידים במשך תקופה ממושכת של מספר חודשים.
אם אתם מתמודדים עם קורהן וקוליטיס כיבית, הבריאות של העצמות שלכם הוא נושא חשוב שאין להקל בו ראש. מהן הדרכים שבאמצעותן ניתן לשמור על הבריאות והחוזק של העצם ולמנוע בריחת סידן?
1. פעילות גופנית
התעמלות גופנית ואימוני כוח תדירים של לפחות 3 פעמים בשבוע מעודדים תהליכי בניית עצם. אופי הפעילות צריך להיות בהתאם למצב הבריאותי האישי וליכולות הפיזיות.
2. חשיפה לשמש
חשיפה של העור לשמש (ללא בגדים וללא קרם הגנה) מעודדת ייצור ויטמין D בגוף, שמגביר את הספיגה של הסידן במעיים, מונע את ההפרשה שלו דרך השתן ומבקר את הכניסה והיציאה שלו מהעצם. ממליצה על 20 דקות של חשיפה יומיומית לשמש על מנת לעודד ייצור ויטמין D בגוף (שימו לב, תרופות ביולוגיות ומדכאות חיסון מסויימות מגבירות את הרגישות לקרינת שמש, לכן במידה ואתם נוטלים תרופות אלו, יש להוועץ עם הרופא!)
3. תזונה למניעת בריחת סידן
תזונה נכונה ומאוזנת תסייע לשיפור תפקוד מערכת העיכול והמערכת ההורמונלית ותספק את הרכיבים התזונתיים החיוניים לשמירה על מבנה תקין של רקמת העצם. צריכת תפריט מאוזן שמתאים למצב הבריאותי האישי, במקביל להפחתת צריכת מזונות ומשקאות אשר פוגעים בספיגת סידן, כמו למשל חיטה, קפאין, אלכוהול, עשוי למנוע התפתחות אוסטאופניה.
מזונות מומלצים להעצמת רמות הסידן בעצמות: מזונות שעשירים בסידן: ירקות עליים (בזיליקום, רוקט, עירית ועוד), כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, גזר, אספרגוס, דלעת שקדים, קטניות, קליפת ביצה.
מזונות שעשירים במגנזיום, מינרל חיוני לבניית העצם - ירקות ירוקים (בזיליקום, רוקט, עירית), בטטה, בננות, קטניות (עדשים, שעועית), דגנים מלאים, סובין, מיץ עשב חיטה, דוחן, אורז חום, אבוקדו, ציר עצמות.
מזונות שעשרים באבץ, מינרל המעודד בניית עצם ומייעל את פעילותו של ויטמין D בגוף- קטניות, גרעיני דלעת, שקדים, דגנים מלאים.
מזונות שעשירים בויטמין D: פטריות (בעיקר שיטאקי), דגים, ביצים.
מזונות המכילים וִיטמין K, ויטמין חיוני לבניית העצם- חומוס, ברוקולי, עלים ירוקים, ירקות שורש, אצות, כרוב, חסה.
חומצות שוּמן חיוניות מסוג אומגה 3 מסייעות בספיגת הסידן והטמעתו ברקמת העצם ומפחיתות את הפרשתו בשתן- דגי ים צפוני (סלמון, מקרל), זרעי פשתן, שקדים וזרעים (בצורתם הטבעית, ללא קלייה).
מזונות הפוגעים בספיגת סידן:
מזונות שעשירים בזרחן, מינרל שפוגע בספיגת הסידן אל תוך העצמות: חלב ומוצריו, משקאות תוססים (קולה וכו'), בשר (בעיקר איברים פנימיים) נקניקים, בירה שחורה.
מזונות שעשירים בנתרן, מינרל המזרז פינוי סידן מהדם, מה שמגביר את ההפרשה שלו מהעצם אל הדם על מנת למלא את המחסור שנוצר: חטיפים, בשר מעושן, גבינות מעושנות, נקניקים, מוצרי מזון מעובדים.
קפאין, אלכוהול ועישון - בדומה לנתרן, מזרזים פינוי סידן מהדם והפרשה מוגברת שלו בשתן. אלכוהול בנוסף גורם להפרשה מוגברת של ויטמינים ומינרלים נוספים אשר חיוניים לספיגת סידן.
חומצה פיטית – חומצה שנמצאת במזונות מסויימים אשר מונעת מהגוף לספוג סידן מהמזון, לכן צריכת מזונות אלו לצד מזונות המכילים סידן, עלולה לפגוע בספיגתו בגוף. מזונות שעשירים בחומצה פיטית: מוצרי חיטה, מוצרי סויה, קטניות ואגוזים.
חומצה אוקסלית- חומצה שנקשרת למולקולות סידן ומעכבת את ספיגתו במעי. מזונות רבים כמו תרד למשל מכילים חומצה אוקסלית וסידן גם יחד, אך הגוף לא מסוגל לספוג את הסידן מהם כיוון שהחומצה האוקסלית מונעת זאת. מזונות שמכילים רמות גובהות של חומצה אוקסלית: תרד, בטטה, אגוזים, קקאו, שוקולד, עירית, פטרוזיליה, מנגולד, סלק, עלי סלק, עלי חרדל, קליפת מלפפון, קלמנטינות, פלפל שחור, טחינה, אוכמניות, פטל, קיווי, תאנים, שזיפים, פרג, קינואה, תה, מוצרי סויה.
המזונות שצויינו בשני הסעיפים האחרונים אמנם מכילים חומצות שקושרות סידן ומונעות את ספיגתו, אך יחד עם זאת גם הרבה רכיבים טובים וחיוניים כמו מינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון.
כיצד בכל זאת ניתן להנות מהיתרונות הבריאותיים של המזונות האלו ועדיין להגביר את רמות הסידן בעצמות?
1. בישול
הרמות של חומצה פיטית וחומצה אוקסלית פוחתות משמעותית בבישול, לכן אם מבשלים או מאדים את התרד למשל, הזמינות של הסידן ממנו עולה באופן ניכר.
2. הפרדת מזונות "קושרי סידן" ממזונות שעשירים בסידן
הדרך הטובה ביותר למלא מאגרי סידן, וגם להנות ממזונות "קושרי סידן" מזינים ובריאים, היא לא לצרוך אותם יחד, אלא בהפרש של שעתיים לפחות.
לקריאה בהרחבה על ההיבטים הרגשיים הנסתרים של קרוהן וקוליטיס כיבית כנסו כאן!
לקריאה בהרחבה על איך לשפר את הספיגה של ויטמינים ומינרלים מהמזון כנסו כאן!
Commenti