top of page

קרוהן

קרוהן היא מחלה דלקתית כרונית מיקרוביאלית ואוטואימונית של מערכת העיכול, הנקראת על שם חוקר שגילה אותה לראשונה. המחלה באה לידי ביטוי בדלקת שיכולה להיות רציפה לכל אורכה של מערכת העיכול או במקטעים. לרוב קרוהן יופיע במעי הדק בחלק הקרוב ביותר למעי הגס - האליום הדיסטלי, אך הוא יכול להופיע גם באזורים אחרים מהפה ועד פי הטבעת, ולשלב את כל שכבות דופן המעי.

המצב מתחיל בדלקת שטחית המתפשטת ומשפיעה על בלוטות הלימפה וכלי הדם וגורמת לעיבוי דופן המעי. דלקת כרונית זו יכולה לגרום לסיבוכים כמו כיבים, ציסטות ופיסטולות -

המחלה נפוצה באותה מידה בקרב גברים ונשים, ומשפיעה בעיקר על צעירים בגילאי ההתבגרות ושנות העשרים.

הגורם לקרוהן אינו ברור. ישנם מחקרים שמקשרים אותה לחוסר איזון בחיידקי המעי - אך נכון להיום אין תוצאות מחקריות מוחלטות. התיאוריה הקיימת כיום מדברת על כך שלקרוהן מקור אוטואימוני, כלומר תגובה חיסונית חריגה של הגוף כנגד הרירית במערכת העיכול, שיכולה להיות קשורה לסיבות פסיכוסומטיות כמו לחץ או טראומה.

סיבות אפשריות נוספות כוללות: חסרים תזונתיים, נטייה גנטית, זיהומים חיידקיים או טפיליים, נטילת אנטיביוטיקה ואלרגיות למזון. 

גורמים

לטווח קצר: אנמיה עקב מחסור בברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית שנמצאת בעיקר בפירות וירקות שבדרך כלל מוגבלים בזמן התלקחות חריפה.

לטווח ארוך: פגיעה במערכת השלד-שריר כמו דלקת מפרקים ניוונית, אוסטאופרוזיס ופיברומיאלגיה, דלקות עיניים, הפרעות בעור כמו אריתמה נודוזום, הפרעות בדרכי כיס המרה, אבנים בדרכי שתן, קרישי דם ועוד.

סיבוכים

המחלה מתנהגת בצורה שונה לאורך השנים. היא נוטה להיות בעלת אופי כרוני עם התלקחויות והפוגה. בהתחלה התמונה סוערת יותר, דלקתית, מלווה בכל התופעות שהזכרתי. ככל שהדלקת ממושכת יותר, עולה הסיכון לפתח פיסטולות- חללים שנוצרים בין המעי לאיברים הפנימיים אחרים כמו רחם, נרתיק או קיבה.

כמו כן דלקת חריפה לאורך זמן עלולה להפוך את המחלה לבעלת אופי חסימתי, כלומר התעבות של חלל המעי והיצרותו. מצב שעם הזמן עלול לגרום לחסימה. כל שמרחב המעי נעשה צר יותר, כך גדל הסיכון לחסימה על ידי מזון, שתבוא לידי ביטוי בסימנים חריפים כמו: כאבי בטן עזים, הקאות, היעדרות מוחלטת של יציאות, נפיחות בטנית קשה.

מהלך המחלה

Homeopathic Medicine

טיפול קונבנציונאלי

הגישה המקובלת לטיפול בקרוהן היא הפחתת התהליך הדלקתי בדופן המעי. התרופות שניתנות בשלב הראשוני הן ממשפחת האמינוסליצילטים בעלות החומר הפעיל מסאלאזין (Pentasa, Rafassal, Asacol).

במקרים חמורים יותר, ניתנות תרופות קשות יותר כמו סטרואידים או תרופות מדכאות חיסון כמו (Sulfasalazine (Salazopyrin), Azathioprine (Imuran).

במקרים של זיהומים תינתן אנטיביוטיקה.

בנוסף, קיימות תרופות חדשות יותר כמו (Infliximab (Remicade או (Adalimumab(Humira המבוססות על אנטגוניסט ל-TNF שהוא חלבון המופרש באזורים הדלקתיים ומגביר את הנזק לרקמות.

כמו כן, במהלך התלקחויות קשות המצריכות אשפוז, לעיתים מבצעים צום והזנה תוך ורידית. במידה והמחלה נמשכת, מחמירה ואינה מגיבה לטיפול תרופתי, מבצעים ניתוח להסרת החלק המודלק של המעי וניקוז של המורסות (פצעים).

טיפול טבעי בקרוהן בקליניקה

 מטרת הטיפול הטבעי בקליניקה היא לעזור למתמודדים עם קרוהן להקל על התסמינים, למנוע התקפים וסיבוכים, לחזק את מערכת העיכול והחיסון ולהשרות בגוף תנאים שיאפשרו הפוגה ממושכת.

כיום ידוע, שמזונות מסוימים יכולים להחמיר ואף לגרום לקרוהן, ומצד שני מזונות אחרים יכולים לעזור ולטפל בו. חלק ניכר מהטיפול בקליניקה מבוסס על הרכבת תפריט מאוזן המורכב ממזונות פונקציונליים (בעלי פעילות רפואית), כמו למשל מזונות המכילים חומצות שומן אומגה 3 חיוניות, פירות וירקות כמקור לנוגדי חמצון ומזונות פרביוטיים שעשויים לתרום להפחתת הדלקת והעקה החמצונית שנגרמת עקב המחלה.

קיים קשר בין אלרגיה או חוסר סבילות למזון לבין קרוהן. לכן במקרים מסויימים יש צורך בביצוע דיאטת אילומינציה לזיהוי המזון האלרגני. בכל מקרה, מומלץ להימנע ממזונות הנחשבים לאלרגיים מכיוון שהם עלולים להחמיר את המחלה.

מעבר לזאת, ישנה חשיבות רבה לדבוק בהרגלי אכילה הכוללים אכילת ארוחות קטנות במרווחים קטנים, לעיסה ממושכת של האוכל והימנעות מארוחות כבדות.

התזונה מותאמת באופן אינדיוידואלי לכל מטופל בהתאם למצבו הבריאותי, לרגישויות שלו ולאורח חייו, תוך הקפדה על מזונות עשירים ומגוונים שיספקו את כל רכיבי המזון החיוניים וימלאו חוסרים תזונתיים.

כחלק מהטיפול התזונתי, ינתנו גם המלצות על תוספי תזונה איכותיים שמתאימים למטופל.

מהלך המחלה ומקורה לרוב מושפעים ישירות מהמצב הנפשי של האדם, ולכן לצד הטיפול התזונתי, תוענק למטופל/ת גם תמיכה נפשית ומנטאלית וכלים להפחתת הלחצים בחייו/ה.  

Natural Herbs
bottom of page