top of page

כל מה שרציתם לדעת על בדיקה לאבחון סיבו

מהו סיבו?

סיבו (SIBO) הוא מצב שבו יש צמחית יתר של חיידקים במעי הדק. הדבר מתרחש כאשר החיידקים נודדים מהמעי הגס (אזור המחיה הטבעי שלהם) אל המעי הדק (שם הם לא אמורים להיות). במעי הדק, החיידקים מתססים את הפחמימות שאנו אוכלים ומשחררים גזים כתוצר לוואי. הם גם אוכלים חלק מהרכיבים התזונתיים מהמזון שלנו ויוצרים מצב של תת ספיגה. סיבו זאת בעיה מורכבת שלצערנו לא זוכה להרבה תשומת לב ברפואה הקונבנציונלית. התסמינים כוללים:

  • נפיחות

  • כאבי בטן

  • גיהוק

  • גזים

  • בחילה

  • עייפות

  • ערפול במוח

  • צואה שמנונית

לפי מחקרים, כ 15% מהאוכלוסיה סובלת מסיבו ושזהו למעשה הגורם המוביל לתסמונת המעי הרגיש. יחד עם זאת, מכיוון שהתסמינים אינם ספציפיים, רק בדיקת נשיפה לאבחון סיבו יכולה לתת אבחנה חד משמעית. הבדיקה מודדת את רמות הגזים שנוצרים על ידי החיידקים במעי הדק. כאשר רמות הגזים עולות מעל הנורמה, ניתן לאבחן נוכחות של סיבו.


למי מומלץ לעשות בדיקת סיבו?

בדיקת נשיפה לאבחון סיבו מומלצת לכל מי שחווה את התסמינים הלא נעימים במערכת העיכול שצויינו מקודם ואנשים שסובלים מהמצבים הבאים:

  • תסמונת המעי הרגיש

  • פיברומיאלגיה

  • בעיות עור כמו אקנה ורוזאצאה

  • עייפות כרונית

  • מחלות מעי דלקתיות- קרוהן וקוליטיס כיבית

  • תת פעילות בלוטת התריס

מחקרים מצאו שסיבו מופיע לעיתים קרובות במקביל למצבים האלו. מסתבר, שטיפול בסיבו יכול להביא להקלה גם במצבים האלו.


איך מתבצעת בדיקת סיבו?

בדיקת נשיפה לאבחון סיבו זוהי השיטה הפשוטה והנגישה ביותר לאבחון סיבו בישראל. בדיקה זו זמינה במעבדות פרטיות ובמספר בתי חולים. אך למה לחכות חודשים לתור? אצלי תוכלו לרכוש ערכת בדיקה ביתית אותה תוכלו לבצע בצורה קלה ופשוטה הישר מנוחות ביתכם!

תהליך הבדיקה כולל:

  • יום של הכנה תזונתית

  • צום למשך 12 שעות

  • שתיית תמיסת לקטולוז

  • איסוף דגימות נשיפה לתוך צינוריות מיוחדות במרווחי זמן קבועים במשך שעתיים

  • שליחת הדגימות למעבדה לניתוח לקביעת נוכחות סיבו

הערה: מומלץ לקבוע איתי פגישה לקבלת יעוץ לפני ביצוע הבדיקה.


איך עובדת בדיקת סיבו?

הבדיקה לאבחון סיבו מבוססת על עקרון פשוט: חיידקים מתססים פחמימות ומפרישים גזים כתוצר לוואי. שני הגזים העיקריים הם מימן ומתאן.

מתוך הגזים שמיוצרים, 80% מופרשים דרך המעיים, בעוד 20% נספגים לזרם הדם ומגיעים לריאות, שם אתם נושפים אותם החוצה. באמצעות מדידת רמות הגזים בכל נשיפה, המעבדה יכולה להעריך את מידת הריבוי החיידקים במעי הדק.

חשוב לציין שהמעבדה אינה מודדת את החיידקים עצמם באופן ישיר, אלא משתמשת בגזים כמדד לסוג וכמות החיידקים הקיימים. ישנן בדיקות סיבו המודדות רק מימן, אך בדיקה המודדת גם מימן וגם מתאן מספקת תמונה מדויקת יותר של הבעיה הפוטנציאלית. הבדיקה הביתית שתקבלו אצלי היא הבדיקה המקיפה ביותר, המודדת את שני סוגי הגזים במשך 120 דקות (בשונה מהבדיקות המתבצעות בקופ"ח ובמכונים פרטיים שמבצעות את הבדיקה במשך 90 דקות בלבד).

הדגימות נשלחות למעבדה בחו"ל, והתוצאות מתקבלות לאחר כשבועייים.


מהו לקטולוז?

לפני ביצוע הבדיקה שותים תמיסה המכילה לקטולוז. לקטולוז זהו סוכר סינטטי שנוצר במעבדה מלקטוז, אך בשונה מלקטוז, הוא אינו מתעכל ואינו נספג על ידי תאי המעי.  זו הסיבה שאנו משתמשים בו בבדיקת סיבו. הלקטולוז חוצה את המעי הדק, ובמקרה של ריבוי חיידקים, החיידקים מפרקים את החומר ומובילים לתהליך תסיסה שמייצר גזי מימן או מתאן, בהתאם לסוג החיידק הספציפי.

חשוב לשים לב, שאם הלקטולוז עובר דרך המעי הדק מהר מדי (למשל, במקרה של שלשולים), קיים סיכון גבוה יותר לתוצאות חיוביות שגויות. למרות השם, לקטולוז אינו לקטוז, ולכן בדרך כלל בטוח לצריכה על ידי אנשים הרגישים ללקטוז. עם זאת, אם יש אלרגיה ללקטוז (דבר נדיר) לא ניתן לךבצע את הבדיקה הספציפית הזאת.


האם בדיקת סיבו אמינה?

כמו כל בדיקה רפואית, גם בדיקת סיבו אינה מושלמת. יחד עם זאת, לפי מחקרים עדכניים, השימוש בקטולוז מספק את תוצאות מדויקות ואמינות יותר, לעומת שימוש בחומרים אחרים (כמו גלוקוז למשל).

הבדיקה שמתבצעת עם לקטולוז מאפשרת לבדוק את כל אורכו של המעי הדק – מה שהופך אותה לכלי אבחוני יעיל יותר.

עם זאת, קיימת מגבלה מהותית: בדיקות נשיפה מתקשות להבחין בין גזים שמקורם במעי הדק לבין כאלה שמגיעים מהמעי הגס. לכן חשוב שהבדיקה תנותח על ידי מטפל מנוסה, שיוכל להתייחס הן לתוצאות המעבדה והן לתסמינים האישיים. אני פוגשת לא מעט מטופלים שרמות הגזים אצלם עולות דווקא במדידות המאוחרות של הבדיקה, אך מצב כזה לא בהכרח מצביע על סיבו. ייתכן שהגזים שמדווחים נוצרו במעי הגס ולא במעי הדק, והדבר תלוי בקצב שבו החומר שניתן בבדיקה התקדם לאורך מערכת העיכול. לכן, חשוב מאוד לפרש את תוצאות הבדיקה בהקשר אישי ומקצועי, תוך הבנה מעמיקה של הרקע הבריאותי והתסמינים הייחודיים של כל מטופל.

בנוסף, לא כל סוגי הגזים נמדדים בבדיקה. רוב האנשים עם סיבו מייצרים מימן, מתאן או מימן גופרתי – אך כיום אין אפשרות לבדוק רמות מימן גופרתי, מה שמדגיש שוב את חשיבות הליווי המקצועי בהבנת התמונה המלאה.

כמו בכל בדיקה, הכנה נכונה מראש מגדילה משמעותית את הסיכוי לקבל תוצאה מדויקת ואמינה.


איך מתכוננים לבדיקה?

בדיקת נשיפה ביתית לאבחון סיבו נועדה להפוך את תהליך הבדיקה לפשוט ונגיש—ערכת הבדיקה מגיעה עם הנחיות מפורטות לכל שלב בתהליך ההכנה.

הנחיות כלליות לביצוע הבדיקה:

4 שבועות לפני הבדיקה: יש להשלים כל טיפול אנטיביוטי. אין להפסיק אנטיביוטיקה באמצע לצורך בדיקה, יש להתייעץ קודם עם הרופא שלכם.

שבוע לפני הבדיקה: אם הדבר אפשרי, הפסיקו שימוש בתרופות מקדמות תנועתיות ובחומרים משלשלים. גם כאן—לעולם אל תפסיקו תרופות מבלי לדבר עם הרופא.

יום לפני הבדיקה: הימנעו מפחמימות מורכבות וממזונות מותססים, שכן הם עלולים לשבש את התוצאות.

12 שעות לפני הבדיקה: היכנסו לצום ושתו מים בלבד. מומלץ לבצע את הבדיקה בבוקר, לאחר צום של לילה.

ביום הבדיקה: הימנעו מעישון ומפעילות גופנית לפני ובמהלך ביצוע הבדיקה.


מה מייחד את הבדיקה הביתית ולמה אני מעדיפה אותה על פני בדיקות אחרות?

בדיקת נשיפה לאבחון סיבו שנמשכת 120 דקות נחשבת מדויקת ואמינה יותר מבדיקה של 90 דקות, בעיקר משום שהיא מאפשרת זמן מספק לזיהוי גזים הנפלטים גם מהחלקים המרוחקים יותר של המעי הדק. אצל חלק מהאנשים, תסיסת הפחמימות והיווצרות הגזים לא מתרחשות מיד, ולכן בדיקה קצרה עלולה לפספס תגובות שמופיעות מאוחר יותר. הארכת משך הבדיקה ל-120 דקות מגבירה את הסיכוי לגלות נוכחות של סיבו גם באזורים עמוקים יותר של המעי הדק, ובכך מספקת תמונה שלמה ומדויקת יותר.

למרות היתרונות שבבדיקה בת 120 דקות, ברוב המקומות עדיין מבצעים בדיקות נשיפה לסיבו באורך של 90 דקות בלבד. הסיבה לכך נובעת לרוב משיקולי נוחות, קיצור זמן שהייה במרפאה או חיסכון בעלויות. עם זאת, חשוב להבין שגישה זו עלולה להוביל לאבחון חלקי או לפספוס של מקרים שבהם הגזים מופיעים רק בשלבים מאוחרים יותר של הבדיקה. לכן, כאשר יש חשד לסיבו אך תוצאות הבדיקה לא חד-משמעיות, ייתכן שכדאי לשקול לבצע בדיקה ארוכה יותר.


לרכישת בדיקת נשיפה ביתית לאבחון סיבו לחצו כאן





בדיקה לאבחון סיבו








 
 
 

Comments


bottom of page