אני לא יכולה לתאר לכם אפילו כמה מטופלים מגיעים אלי עם מצבים אוטואימוניים, כמו בעיות אוטואימוניות בבלוטת התריס, או מצבים אוטואימוניים נוירולוגיים, או מצבים אוטואימוניים של השרירים ושלד. כשאותם המטופלים מבצעים בדיקות צואה מעמיקות, אנחנו מגלים שיש שורה שלמה של דברים להתמודד איתם ברמת המיקרוביום, כמו למשל צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק- סיבו SIBO או שגשוג יתר של פטריות (SIFO) או קנדידה וכו. הדבר הכי חמור שקורה במצבים זה שהמעי הופך לחדיר או דליף, מה שנקרא תסמונת המעי הדליף.
תסמונת המעי דליף, איך זה קורה?
למעי שלנו יש מנגנון הגנה. הוא מורכב מצמתים הדוקים שהמטרה שלהם לשמש מעין מחסום הגנה שמפריד בין מה שנמצא במעי לבין שאר הגוף שלנו. כאשר מחסום ההגנה הזה לא עובד כמו שצריך, זה הופך את המעי לחדיר (לדליף), וחומרים מזיקים עלולים להכנס לזרם הדם שלנו. החלבונים השולטים בחדירות רירית המעיים נקראים זונולין ואוקלודין (ישנן בדיקות צואה מתקדמות שדרכן ניתן לבדוק את רמות החלבונים הללו במעי). כאשר הם בנורמה, רמת ההגנה של המעי היא גבוהה. אבל, במצבים מסויימים, המערכת החיסונית יכולה להתחיל ליצור נוגדנים, שמובילים להרס החלבונים האלו, מה שמאפשר למעי להיות חדיר יותר לחומרים לא רצויים כמו חלבוני מזון לא מעוכלים, רעלים וחיידקיים.
הרעלנים הלא רצויים האלו נקראים אנדוטוקסינים, או (ליפופרוטאינים) LPS. חיידקים מסוג גראם-שליליים (כמו סלמונלה ואי-קולי למשל) גם הם מייצרים אנדוטוקסינים.
אותם האנדוטוקסינים או ה LPS הם בעלי מבנה שדומה למבנה של הרקמות שלנו. הבעיה נוצרת כאשר הם חודרים דרך רירית המעיים שלנו לזרם הדם. המצב הזה מפעיל את המערכת החיסונית, שבעצם עושה את מה שהיא תוכננה לעשות, להלחם בפולשים זרים שחדרו מבחוץ והיא מתייגת אותם באמצעות נוגדנים, מה שנקרא חיקוי מולקולרי.
זה מה שקורה במחלות אוטואימוניות כמו האשימוטו, טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שגרונית, או צליאק! נוצרת אנדוטוקסימניה (עודף טוקסינים/רעלים בדם), מערכת החיסון מאבדת שליטה ומתחילה לפגוע ברקמות שלנו, במקום באותם הפולשים הזרים.
מחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ואפילו אלצהיימר נקשרו גם הם לאנדוטוקסימניה!
הנה לכם הקשר בין בריאות המעיים, בריאות המיקרוביום ומצבים אוטואימוניים.
בואו נסכם ונעשה סדר: פגיעה במיקרוביום של המעי גורמת לדיסביוזיס (חוסר איזון של החיידקים) ואז מתרחשים 3 דברים:
1. הדבר הראשון הוא שינוי של חיידקי המעיים- פחות חיידקים טובים, יותר חיידקים רעים. גם המגוון של החיידקים יורד.
2. הדבר השני שמתרחש, הוא פגיעה בצמתים ההדוקים על גבי המעי הגס והפיכתו למעי חדיר/דליף.
3. הדבר השלישי, הוא שעכשיו יש לנו את חיידקים רעים במעי, יש לנו מעי דליף, והחיידקים הרעים האלה מתחילים לייצר רעלים אנדוטוקסינים שחודרים לזרם הדם ומעלים את הדלקתיות בגוף שמובילה למצבים אוטואימוניים.
אכן, בכל מצב אוטואימוני שנחקר, בין עם מדובר במחלות עור, מחלות עצביות, אסטמה ועוד, מעי דליף מהווה את אחד הטריגרים.
מזונות שעלולים לעודד מעי דליף
מוצרי חיטה וגלוטן
אלכוהול -יותר מ4-5 מנות בשבוע
תרופות ממשפחת ה-NSAIDS (איבופרופן, אספירין)
תזונה ושתיה שעשירות בסוכרים ופרוקטוז
מזון שומני ומעובד
חוסר פעילות גופנית
תת חומציות בקיבה
סטרס ומעי דליף
סטרס הוא הגורם המוביל לתסמונת המעי הדליף. כאשר אנו במתח כרוני, אספקת הדם למעי נפגעת, מה שמוריד גם הגירוי של הוואגוס- העצב שמגיע מהמוח למערכת העיכול שלנו. כאשר עצב הואגוס לא מתפקד כראוי, המזון לא מתפרק כמו שצריך. אותם חלקיקי המזון הלא מפורקים מפעילים את מערכת החיסון שנמצאת במעי, וזה גורם לדלקתיות, שינויים ביציאות ובסופו של דבר יכול להוביל למעי דליף.
איך נאבחן מעי דליף?
הדרך הכי טובה לאבחון או לשלול את תסמונת המעי הדליף הוא הזונולין, שהוא מרכיב בבדיקת צואה. הזונולין הוא החלבון ששומר על הצמתים ההדוקים של רירית המעי אדוקים ותקינים. ללא הזונולין, הצמתים האלה מתפרקים. בדיקה נוספת שיכולה להוות אינדיקציה טובה לנוכחות תסמונת המעי הדליף היא בדיקת רגישות למזונות. לרוב, כאשר קיימת רגישות גבוהה למגוון רחב של מזונות, ניתן לשער שמדובר במעי דליף.
התגובה של מערכת העיכול למזונות קשורה למערכת החיסון. אם המזון לא מפורק לחלקיקים מספיק קטנים שיכולים להיספג – כלומר לחומצות אמינו, חומצות שומן וסוכרים פשוטים כמו גלוקוז, אותם החלקיקים הגדולים, הלא מפורקים חוצים את דופן המעי וזה גורם למערכת החיסונית שלנו להגיב. בשלב הזה מתפתחת רגושים למזון מסוג IgG. רגישות מסוג IgG זאת תגובת רגישות יתר מאוחרת לחלקיקי מזון גדולים, שלא אמורים לחצות את דופן המעי (זו לא תגובה אלרגית שאנו רואים, כמו אלרגיה לבוטנים, שהיא תגובה מסוג IgE).
רגישות למזונות מסוג IgG מתרחשת בשל חדירות המעי שמאפשרת לחלקיקים גדולים יותר לעבור לזרם הדם. כלומר, הבעיה היא לא המזון, אלא המעי הדליף!
האבחנה של תסמונת המעי הדליף בעצם מתבססת על חיבור של כמה חלקי פאזל יחד, ליצירת התמונה שלמה. החדשות הטובות הן שישנם חומרים מזינים ספציפיים ופרוטוקולים צמחיים שבאמצעותם ניתן לתקן ולשקם מעי דליף. ממש כמו תיקון של פנצ'ר בצמיג! באמצעות תזונה נכונה, תוספי תזונה מסויימים, צמחים, כלים להתמודדות בריאה יותר עם סטרס ואיזון מערכת העצבים ניתן לחזק את הצמתים ההדוקים בשכבת האפיתל של המעי, ולמנוע חדירה של רעלים וחיידקים לזרם הדם.
הטיפול הטבעי במעי דליף
אחד התוספים שעושים עבודה מדהימה כחלק מהטיפול הטבעי במעי דליף הם אנזימי עיכול, ולמה? אנזימי עיכול הם חומרים שמיוצרים במערכת העיכול שלנו ועוזרים לנו לפרק את המזון. רמות תקינות של אנזימי עיכול וחומצת קיבה הם קריטיים לתהליכי עיכול ופירוק המזון. לכן, כאשר אין מספיק חומצת קיבה או שאין הפרשה תקינה של אנזימים במערכת העיכול, זה יוצר מצב של פירוק לא מלא של המזון. הבעיה נוצרת בעיקר כשמדובר בפירוק של חלבונים. חלבון בנוי משרשראות של חומצות אמינו. הדרך הטובה ביותר לפרק חלבון לחומצות אמינו בודדות היא באמצעות אנזימים מפרקי חלבונים (פרוטאזות), כמו למשל פפסין, ברומלין ורנין. כאשר החלבון מפורק לחומצות אמינו אז למערכת העיכול אין למה להגיב.
במצב שבו מערכת העיכול לא מאוזנת ולא מתפקדת באופן מיטבי, כמו למשל במצבי דלקות מעיים קרוהן וקוליטיס כיבית, סיבו, או תת חומציות בקיבה, אין הפרשה מספקת של אנזימי עיכול, מה שפוגע בפירוק של החלבונים. אם החלבונים לא מפורקים כמו שצריך, זה עלול ליצור תגובת יתר של המערכת החיסונית, וככה נוצרת רגישות או תגובה למזון. אם לא פותרים את זה, זה עלול בסופו של דבר להוביל כמובן למעי דליף, דלקתיות ומחלות כרוניות ואוטואימוניות.
מטופלים שאני עובדת איתם על טיפול במעי דליף מקבלים דיאטה מיוחדת לריפוי המעיים. מדובר בתזונה מרגיעה וקלה מאד לעיכול. היא כוללת הרבה ירקות המבושלים, מרקים, תבשילים. מזונות שמרגיעים את רירית המעיים ומזינים את החיידקים. בשלב הזה אני ממליצה להמנע מכמות גבוהה מדי של ירקות חיים שמכילים סיבים בלתי מסיסים שיכולים להקשות על המעי, למרות שיש בהם המון אנזימים. הסיבים הבלתי מסיסים עלולים להיות מאתגרים מדי עבור מעי מודלק או דליף ולכן במצב הזה אני ממליצה לקחת תוסף איכותי של אנזימי עיכול. ישנם המון סוגי אנזימי עיכול וחשוב להתאים כל מקרה לגופו ולא לקחת תוספים על דעת עצמכם מבלי לקבל ייעוץ מקצועי.
Kommentare