האם שמת לב לכך שהמעי שלך יותר "רגיש", לקראת תחילת המחזור החודשי? אם כן, את לא לבד! מדוע זה קורה? במאמר הזה אני רוצה לדון בנושא הקשר בין מערכת ההורמונלית למערכת העיכול ולדבר על הסיבות שבגללן איכות חייהן של נשים רבות נפגעת לקראת ובמהלך המחזור החודשי.
ההשפעה של התסמונת הקדם וסתית על מעי רגיש
נשים רבות שמתמודדות עם מעי רגיש סובלות יותר משלשולים, התכווצויות, כאבי בטן, נפיחות וגם תסמינים רגשיים כמו חרדה, דכאון, ירדה במצב רוח וברמות האנרגיה סמוך לתחילת הדימום הוסתי. יש קשר בין המחזור החודשי של האישה לבין תפקוד מערכת העיכול!
מדוע זה קורה? ראשית, קצת ביולוגיה: בגוף האישה ישנם שני הורמונים עיקריים הקשורים לווסת- אסטרוגן ופרוגסטרון. ההורמונים האלו לא משפיעים רק על המערכת הההורמונלית. למעשה, לאורך כל צינור מערכת העיכול קיימים קולטני אסטורוגן ופרוגסטרון, וכאשר הם קולטים שינויים קיצוניים בהורמונים האלו, הם גורמים לתגובה במערכת העיכול. מחקרים מצאו שבתקופה שבין הווסת לביוץ (כאשר רמות האסטרוגן הן הגבוהות ביותר) נשים חוות יותר תסמינים שליליים במערכת העיכול. המצב בדרך כלל מחמיר בהדרגה ככל שמתקרבים לתחילת המחזור. בימים שלפני הווסת ואף בימים הראשונים מתחילת הדימום, חלק גדול מהנשים סובלות מהחמרה בכאבי בטן, שלשולים, בחילות, נפיחויות ורגישות יתר למזונות מסויימים.
ההשפעה של מעי רגיש על התסמונת הקדם וסתית
קיים גם מצב הפוך, כאשר המעי הרגיש משפיע על המערכת ההורמונלית. כלומר, לצד ההחמרה במצב של הבטן (שלשולים, התכווצויות, בחילות, נפיחות), מתרחשת גם החמרה בתסמינים הקשורים למחזור, כמו התכווצויות חזקות מדי של הרחם (דיסמנוריאה), כאבי גב, צבירת נוזלים ורגישות בחזה.
במהלך הדימום הוסתי מתרחש כיווץ של שרירי הרחם, הכיווץ הזה נועד לנקות את הרחם ולפנות ממנו את התאים המתים. הדיסמנוראה מתרחשת כאשר יש כיווץ חזק מדי של השריר החלק ברחם ואספקת החמצן מועטת לרקמות. זה מה שבעצם יוצר את אותם הכאבים שמופיעים בדרך כלל באזור של הבטן התחתונה סמוך לתחילת המחזור החודשי. לעיתים הכאב מתפשט גם לאזור הירכיים והגב התחתון.
כאבי מחזור יכולים להתחיל יום או יומיים לפני תחילת הוסת ובדרך כלל נמשכים כמה ימים, אם כי אצל חלק מהנשים זה יכול להימשך לאורך כל ימי הוסת.
הכיווץ של הרחם מושפע מהמערכת ההורמונלית ומהאיזון שבין אסטרוגן ופרוגסטרון. אחת הסיבות לכך שמעי רגיש גורם להחמרת הדיסמנוראה היא, הקושי של מערכת העיכול (בעיקר המעי והכבד) לפנות את ההורמונים שמצטברים בגוף, מה שמביא לחוסר איזון הורמונלי והשפעה על כיווץ הרחם.
אצל נשים שהמעי הרגיש שלהן מקושר חזק למצבן הרגשי, בנוסף לתסמינים ההורמונליים הפיזיים, מתרחשים גם תסמינים רגשיים כמו חרדה, דכאון, קשיי ריכוז, ירידה במצב רוח והפרעות שינה. כפי ששמתם לב, זה ממש מעגל קסמים, שמבטא את הקשר הבלתי ניתן לערעור שבין מערכת העיכול למערכת ההורמונלית הנשית.
טיפול טבעי משולב בתסמונת המעי הרגיש והתסמונת הקדם וסתית
הטיפול הטבעי הן בתסמונת המעי הרגיש והן בתסמונת הקדם וסתית כולל דגשים תזונתיים, נטילת תוספי תזונה במידת הצורך ושימוש בצמחי מרפא במטרה למנוע ולהפחית את עוצמת הכאבים והאי נוחות הבטנית באופן משמעותי ולחזק את המערכת העצבית, ההורמונלית ומערכת העיכול.
הדגשים העיקריים בטיפול:
פעילות גופנית והתמודדות עם סטרס
חשוב לזכור שסטרס כרוני מחמיר הן תסמינים של מעי רגיש והן תסמינים של התסמונת הקדם וסתית, ולכן חשוב לכלול שימוש בטכניקות הרפיה כמו נשימות, יוגה ומדיטציה, אשר מסייעות בהפחתת מתחים ולחצים, וביצוע פעילות גופנית סדירה, אשר משפרת את התחושה הכללית, מעלה רמות אנרגיה, מסייעת בהפחתת עוצמת וחומרת התסמינים והכאבים, תורמת לעלייה במצב הרוח, מעלה את ההסתגלות של הגוף לסטרס ומונעת צבירת נוזלים.
איזון נכון בין חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6
חומצות שומן חיוניות (אומגה 3 ואומגה 6) חשובות לשלמות ותקינות תאי הגוף, מהוות אבני בניין להורמוני מין, תורמות לאיזון הורמונלי ולתפקודן התקין של מערכת העצבים ומערכת העיכול.
הפרוסטגלנדינים, שהוזכרו מקודם, מיוצרים מחומצות שומן ולכן, סוג חומצות השומן ישפיע על פעילותם. כאשר קיימות רמות גבוהות של חומצות שומן רוויות, או כאשר היחס בין חומצות שומן מסוג אומגה 6 ואומגה 3 אינו מאוזן (היחס התקין עומד על 1:4 לטובת אומגה 6) עולה כמות הפרוסטגלנדינים אשר מעודדים תהליכים דלקתיים, וגורמים לכיווץ שרירים ולכאב (הן במערכת העיכול והן ברחם).
איזון נכון בין חומצות השומן החיוניות מפחית את ייצור הפרוסטגלנדינים מעוררי הדלקת ומגביר ייצור הורמונים מפחיתי דלקת, וכתוצאה מכך מחזק את פעילות מערכת החיסון, מערכת העיכול ומונע התכווצויות של הרחם.
המלצה שלי היא, לקחת תוסף של חומצות שומן צמחיות, המכילה את כל חומצות השומן ביחס מאוזן ונטולת חומרים מזיקים כמו מתכות כבדות (כספית, קדמיום) ופלסטיקים (PCB) שנמצאים בדגים ובתוספים שמופקים מדגים.
שמירה על תזונה מאוזנת
בשר ומוצרי חלב מכילים מרכיבים שונים כגון הורמונים מלאכותיים, חומרים משמרים וחומצות שומן רוויות מזיקות אשר עלולים להוציא מאיזון את ההמערכת ההורמנלית, להגביר את הדלקתיות בגוף ולהחריף את ההתכווצויות של הרחם.
חלב ומוצריו גורם לירידה בספיגת מגנזיום והפרשה מוגברת שלו בשתן, דבר שגם הוא עלול להגביר את הכאבים.
כמות מרובה של נתרן, שגורם לצבירת נוזלים (מומלץ להימנע בעיקר בעיקר במקרים של וסת גדושה).
מזונות המכילים שומן רווי כמו בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה ושמנים מזוקקים פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, מעלים רמות דלקת בגוף ומגבירים חוסר איזון הורמונלי.
פחמימות פשוטות כמו סוכר, קמח לבן, מוצרי חיטה וגלוטן וממתקים גורמים לקפיצות ברמות הסוכר בדם ולשחרור של הורמוני סטרס כגון אדרנלין ונור-אדרנלין, אשר ממריצים את מערכת העצבים הסימפתטית וגורמים לחוסר איזון עצבי והורמונלי, מה שעלול להחמיר שלשולים, התכווצויות וכאבים.
ממריצים כמו קפאין, שוקולד ומשקאות אנרגיה גורמים לגירוי של מערכת העצבים, מערכת העיכול והעלאת רמות הסטרס בגוף, מה שמחמיר כאבי מחזור ומעי רגיש.
משקאות אלכוהוליים – אלכוהול גורם לגירוי של מערכת העיכול ולהפרשה של מינרלים החיוניים לתפקודה של המערכת ההורמונלית.
מזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח מוציאים מאיזון הן את מערכת העיכול והן את המערכת ההורמונלית.
צמחי מרפא כחלק מהתסמונת הקדם וסתית ומעי רגיש:
ישנם צמחים בעלי השפעה משולבת הן על מערכת העיכול והן על המערכת ההורמונלית, ומתאימים כטיפול עדין ובטוח בכאבי מחזור ולהקלה על תסמיני מעי רגיש. צמחים אינם מכילים הורמונים אנושיים ולכן אינם מחליפים או משתלטים על המערכת ההורמונלית הנשית ופועלים מבלי ליצור תלות או לפגוע בתהליך ההורמונלי הטבעי. הטיפול המשולב בכאבי מחזור ובמעי רגיש כולל צמחי מרפא מקטגוריות פעילות שונות: מאזנים הורמונליים, נוגדי עווית וכאב, מרגיעים, אדפטוגניים (מקלים על ההסתגלות לסטרס), תומכי עיכול ומחזקי כבד. ההשפעה המגוונת והרב מערכתית של צמחי מרפא מסייעת באיזון ובתמיכה עדינים של הגוף ומאפשרת לאישה לחזור לאיזון הורמונלי-עצבי-עיכולי טבעי ויציב, ללא כאבים.
הנה כמה מהצמחים המובילים כחלק מטיפול במעי רגיש וכאבי מחזור:
קמומיל- צמח מריר-ארומטי, מסייע לעוויתות ברחם ובמערכת העיכול, מרגיע ומשפר תהליכי עיכול וספיגה.
ג'ינג'ר- צמח נהדר שמשפר את תפקוד מערכת העיכול ומצויין כחלק מטיפול טבעי במעי רגיש. מכיל חומרים שממריצים זרימת דם לאגן ולרחם, תוך פעילות מרגיעת עווית ומשכחת כאב.
לבנדר- צמח בעל השפעה מרפה, שיכול לסייע להרגע עצבית, הקלה על כאבים, כחלק מטיפול טבעי במעי רגיש ובכאבי מחזור.
מרווה משולשת- אחד מצמחי המרפא והתבלין המקומיים המוכרים ביותר. מחברת בין מערכת העצבים, מערכת העיכול ומערכת ההורמונלית. מכילה שמנים אתריים השמשים כנוגדי עווית וכאב, מחזקים מערכת עצבים בזמן חולשה פיזית ונפשית, מחזקים את פעילות מערכת העיכול כחלק מטיפול טבעי במעי רגיש ומסייעים להקלה על כאבי מחזור.
ורבנה רפואית- צמח שנחשב למשקם עצבי, מרגיע, ותומך עיכול עוצמתי. מעבר ליכולת שלה להקל על תסמינים של מעי רגיש, היא גם מסייעת לפנות הצטברות של הורמונים בכבד ובכך עוזרת לויסות הורמונלי ולהקלה על כאבי מחזור.
מקורות:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4294172
Comments