top of page
חיפוש

הטיפול הטבעי בפיסורה

מה זה פיסורה?

פיסורה אנאלית (או כיב אנאלי) זהו קרע או סדק בדופן התעלה האנאלית, המתבטא בנפיחות העור סביב פי הטבעת ומתאפיין בדימום ובכאב עז במקום המתגבר בייחוד בזמן יציאה.

מהשוליים החיצוניים של פי הטבעת הסדק יכול להימשך פנימה וליצור חתך לאורך התעלה האנאלית. הפיסורה היא מצב שכיח למדי, אני רואה את זה אצל הרבה מאד מטופלים שמתמודדים עם יציאות לא סדירות עקב מעי רגיש או עקב דלקות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס כיבית.

פיסורה נפוצה מאד במצבי עצירות כרונית ובהריון. ישנן פיסורות שטחיות שחולפות תוך מספר ימים, וישנן פיסורות כרוניות אשר עלולות לגרום לשינויים מבניים כגון קפלי עור בולטים וסיבי שריר חשופים בפי הטבעת. אלו אינן נרפאות בקלות בשל חוסר באספקת הדם לאזור. את הפיסורה מאבחנים ע"י בדיקה רקטאלית פשוטה. היא נראת ממש כמו פצע, ואי אפשר שלא להרגיש אותה.


הגורמים לפיסורה

  • עצירות ממושכת-במצב של עצירותהצואה הקשה פוצעת את פי הטבעת ומונעת מהאזור להחלים, כך נוצר מעגל של כאב המוביל להתכווצות השריר ומאמץ בזמן יציאה, מה שמקשה על הרירית הפצועה להחלים.

  • התאפקות ממושכת- אנשים רבים נוטים להתאפק שעות ארוכות ולא להכנס לשירותים אם הם נמצאים מחוץ לבית. התאפקות ממושכת מעודדת עצירות, ואם עושים את זה באופן קבוע ומתעלמים המהצורך של המעי בפינוי, המעי מתרגל לזה והופך ל"עצל". הצורך שלו בהתרוקנות יורד והצואה נשארת תקועה, יבשה ועלולה להכאיב ולפצוע בזמן שהיא יוצאת, מה שיגרום להווצרות פיסורה.

  • שלשולים כרוניים או יציאות רכות ומרובות שמונעים מהאזור הפצוע להחלים ויכולים להתרחש בעקבות לקיחת תרופות משלשלות, זיהום במעי, רגישות למזונות, מעי רגיש או מחלות מעיים דלקתית (קרוהן, קוליטיס כיבית ודיברטיקוליטיס). במידה והפיסורה נגרמה כתוצאה משלשולים או יציאות מרובות, חשוב לאבחן את המקור ולטפל בשורש הבעיה.

  • היריון- בתקופות מסויימות בזמן ההריון נשים רבות סובלות מעצירות ומאמץ מוגבר בעת מתן צואה, מה שעלול לגרום להיווצרות טחורים ופיסורה.

  • מבוגרים עלולים לפתח פיסורה אנאלית במידה מסוימת בגלל האטה בחילוף חומרים וכתוצאה מכך ירידה בזרימת הדם אל אזור פי הטבעת.

פיסורה אנאלית כמעט ואינה גורמת לסיבוכים. אך במידה והיא אינה מחלימה, היא יכולה להפוך לכרונית ולפגוע קשות באיכות החיים.


הטיפול הקונבנציונלי בפיסורה

הטיפול הקונבנציונלי כרונית מתמקד בהקלה על העצירות או השלשול, שהם הגורמים העיקריים לפיסורה. לרוב הרופאים נותנים תרופות משלשלות או עוצרות (תלוי אם מדובר בשלשול או עצירות) ומשחות חיצוניות על בסיס ניטרוגליצרין. במקרים מסויימים הפיסורה מטופלת באמצעות זריקות בוטוקס לאיזור פי הטבעת ובמצבים קיצוניים מבצעים ניתוח שבו מתבצע חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי של פי הטבעת על מנת להרפות את ההתכווצות שמונעת את ההחלמה של הפיסורה.

הטיפול הטבעי בפיסורה

הטיפול בפיסורה לוקח בחשבון כמה מרכיבים. קודם כל חשוב לשקם את האזור ולתת לפצע להחלים, כדי להקל עד כמה שניתן על התסמינים. חשוב לשלב טיפול חיצוני שכולל מריחת חומרים מרפאיםעם טיפול פנימי שמטפל בעצירויות או שלשולים ומשקם את מערכת העיכול. הנה כמה המלצות לטיפול טבעי בפיסורה:

חשוב להימנע מיציאה קשה, או מצואה יבשה.

• שתיה מרובה של מים.

• תוספי תזונה ומזונות מרככי צואה כמו פסיליום- חומר המופק מקליפות זרעי הלחך, ג'ל אלוורה, וזרעי פשתן מושרים.

• תוספי תזונה מומלצים כמו אבץ, התורם לאיחוי פצעים, פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה (סיבים המעודדים שגשוג של החיידקים הטובים במעי) ועוד.

• פעילות גופנית קבועה- מחזקת את הפעילות התקינה של מערכת העיכול.

• אמבטיית ישיבה חמימה למשך 15-10 דקות לאחר יציאה, להקלה על כאב ולהגברת זרימת הדם לאיזור. מומלץ לשלב כמה טיפות של שמן לבנדר עם שמן עץ התה בתוך האמבט.

• ישיבה נכונה בשרותים: צורת הישיבה על האסלה היא קריטית. אחת הדרכים להקל על היציאות היא לשים את כפות הרגליים על שרפשף כך שהברכיים הם בגובה העיניים. זאת התנוחה הכי טבעית ונכונה למתן צואה המפחיתה את הצורך במאמץ מוגבר.

שימוש במגבונים לחים ללא בישום, שטיפה במים פושרים לניקוי פי הטבעת וייבש המקום.

רטיות של קרח לאחר יציאה עשויות להקל על הכאב באזור.

שימוש בבגדים רפויים השומְרִים על יובש ואוורור.


תזונה לטיפול בפיסורה

הטיפול הנכון בפיסורה חייב לבוא מבפנים, על ידי שיקום מעמיק של מערכת העיכול באמצעות תזונה בריאה ומגוונת. חשוב להגביר צריכה של מזונות התמוכים בבריאות של מערכת העיכול ומקלים על הסמפטומים (עצירות או שלשולים):

מזונות שכדאי לצרוך בזמן עצירות- מזונות עשירים בתאית וסיבים : דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שבולת שועל, זרעי פשתן. הסיבים מסייעים לפינוי פסולת מהגוף, תומכים בחיידקי המעי וברירית של מערכת העיכול.

מזונות שכדאי לצרוך בזמן שלשולים- הגברת צריכה של מזונות מייבשים כמו דייסת שבולת שועל או אורז לבן מבושל על בסיס מים, שימוש בתבלינים מייבשים ותומכי עיכול כגון: הל, קינמון, ג'ינג'ר, מרתח מקליפת רימונים.

שתייה מרובה של נוזלים (מים וחליטות צמחים)- לריכוך הצואה, עידוד יציאות סדירות ולפינוי רעלים אפקטיבי מהגוף.

ירקות ופירות, שעשירים בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון החיוניים לאיחוי הפיסורה.

ירקות שורש כתומים כמו דלעת, גזר, בטטה, דלורית העשירים בבטא קרוטן, שמומר בגוף לויטמין A- ויטמין נוגד חמצון המעודד ריפוי פצעים.

מזונות טריים שעשירים בויטמינים מקבוצת B- דגנים מלאים, קטניות (עדשים, שעועית, פולי סויה), פירות וירקות. ויטמיני B חיוניים להגנה על הרקמות הריריות בגוף ולתפקוד תקין של מערכת העיכול והחיסון.

חשוב מאד, להמנע ארוחות כבדות על מנת למנוע עומס על מערכת העיכול.


מזונות מהם מומלץ להמנע:

- מזונות מעודדי דלקת המחלישים את מערכת העיכול כמו בשר, מזון מעובד, מטוגן, מתועש, בשר שהוכן "על האש", שומנים רוויים, פחממות פשוטות וסוכר.

- חשוב להמנע ממזון חריף ומתובל יתר על המידה העלול לגרום לתחושה של שריפה באיזור הפצוע.

- יש לצמצם למינימום צריכת משקאות המכילים קפאין העלולים להחמיר עצירות או שלשולים.


צמחי מרפא לטיפול בפיסורה

הטיפול בצמחי מרפא בפיסורה מתחלק לשניים:

טיפול חיצוני באמצעות משחות טבעיות או קומפרסים על בסיס צמחים נוגדי זיהום ודלקת ומשקמים את מרקם העור: תמציות או שמנים אתריים של שרף מור, קיפודנית, ציפורני חתול, שמן לבנדר או שמן עץ התה. מומלץ להוסיף לקרם שמכיל ויטמין E טבעי או לשמן אובליפיחה שמגן ומשקם את האיזור הפגוע.

טיפול פנימי- הטיפול הפנימי מתמקד בטיפול בגורמים לפיסורה שיכולים להיות או עצירות כרונית או שלשולים מרובים ותכופים. בהתאם לסיבה, ניתן הטיפול הצמחי המדוייק.


ההנחיות לטיפול בעצירות או שלשולים בעזרת צמחי מרפא ותזונה מוקפדים ומותאמים למצב הבריאותי האינדיוידואלי.



רוצים לקרוא מהן הסיבות שבגללן חשוב לצרוך פרה-ביוטיקה? הקליקו כאן



Commentaires


bottom of page