top of page
חיפוש

ל-גלוטמין כטיפול במערכת העיכול

מהי ל-גלוטמין?

כדי שהגוף שלנו יתפקד בצורה מיטבית, אנו זקוקים לחלבונים. חומצות האמינו הן אבני הבניין הבסיסיות של החלבונים. לגוף דרושות 20 חומצות אמינו חיוניות ולא חיוניות הפועלות ליצירת חלבונים שונים, אשר קריטיים לבריאות גופנו. ל-גלוטמין (מזוהה גם כגלוטמין) היא חומצת האמינו הנפוצה ביותר בגופנו, יותר מכל חומצת אמינו אחרת, ויש לה חלק חשוב מאוד בתהליכים מטאבוליים של הגוף.

בדרך כלל, הגוף מייצר מספיק גלוטמין כדי לענות על צרכי הגוף, אך לעיתים יש בו מחסור וצריך להשלימו בדרך אחרת. מלבד היותו תוצר של הגוף, הל-גלוטמין נמצא גם במזונות מסוימים, כמו כרוב, תירס, בשר ודגים, אבל לעיתים ההמלצה היא להגביר את השימוש בו כתוסף, בגלל שלא ניתן להגיע למינון טיפולי מתזונה בלבד.


מה הקשר של הגלוטמין למערכת העיכול?

הגלוטמין הינה חומצת האמינו החשובה ביותר לשמירה על מערכת העיכול. בשנים האחרונות בוצעו מחקרים רבים המראים את ההשפעה הטובה שלו על דפנות המעי, ומחקרים נוספים קורים ממש ברגעים האלה, וזאת כדי להוכיח באופן מובהק את יעילותו במקרים בקרוהן וקוליטיס, מעי רגיז, מעי דליף, גסטריטיס ושלשולים.

הרקמות הנמצאות במעי משתמשות בל-גלוטמין כמקור דלק כדי שיוכלו לתפקד באופן המיטבי. החומצה עוזרת לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול בכך שהיא פועלת להגנה על דופן המעי, שתפקידה לחסום הסתננות חיידקית במהלך פעולת העיכול, במילים אחרות, הל-גלוטמין מונעת את חדירות המעי ובולמת מעבר של חיידקים ורעלינים אל מחזור הדם. היא מזרימה דם לרקמת המעי ומעודדת החלמה של כיבים. בנוסף, היא מעצימה את פעילות תאי מערכת החיסון במעיים, מסייעת במניעת זיהום ודלקת ומרגיעה את הרקמה (מחקר 1).


ל-גלוטמין ומחלות מעי דלקתיות

מחלות קורהן וקוליטיס כיבית הן מחלת מעי דלקתית אידיופתית הפוגעות במעי הגס, ומתאפיינות לעתי קרובות בצואה מדממת וכאבי בטן. הרירית הפנימית ביותר של המעי הגס הופכת דלקתית ועלולים להופיע כיבים.

אמנם האטיולוגיה של מחלות אילו איננה עדיין מובנת עד הסוף, אך קיימת השערה, שחדירות רירית מעי מוגברת יכולה להוות את אחד הגורמים להתפרצותן. מכיוון שגלוטמין ממלאת תפקיד מפתח בהזנת הרירית ושמירה על שלמותה, כפי שרשמתי קודם, היא יכולה למעשה לסייע במניעת חדירות המעי שמתגברת בזמן מחלת מעי דלקתית.

במחקר מבוקר אקראי שנערך ב 2012 בהודו, השתתפו 14 חולי קרוהן עם חדירות מעיים לא תקינה. המשתתפים חולקו ל-2 קבוצות: קבוצה שטופלה עם ל- גלוטמין וקבוצת ביקורת שטופלה עם חלבון מי גבינה למשך חודשיים.

המחקר מצא שיפור ניכר בחדירות המעיים בקבוצה שטופלה עם ל- גלוטמין (מחקר 2).

מערכת החיסון תוקפת והורגת בדרך כלל פולשים זרים, כמו חיידקים, נגיפים, פטריות ומיקרואורגניזמים אחרים. בנסיבות רגילות, החיידקים הטובים במעיים מוגנים מהתקף כזה. בקרב אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, קרוהן וקוליטיס כיבית מערכת החיסון לא מבדילה בין החיידקים הטובים לשליליים ולכן גם החיידקים הטובים נפגעים.

היתרון של ל-גלוטמין כאפשרות טיפול פוטנציאלית למחלות אילו, הוא היכולת שלה להגביר את אוכלוסיית החיידקים ידידותית במעי (Bacteroidetes ו- Actinobacteria), תוך הקטנת חיידקים מזיקים (Oscillospira ו- Treponema) . דבר זה יכול לסייע באופן משמעותי בשיפור תסמיני המחלה ובעידוד רמיסיה (מחקר 3).


ל- גלוטמין ומעי רגיש

תסמונת המעי הרגיז (IBS) היא הפרעה כרונית שכיחה הפוגעת במעי הגס ומאופיינת בהתכווצויות, כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשולים או עצירות.

במחקר שפורסם ב 2018 בכתב העת הבינלאומי המוביל בתחום הגסטרואנטרולוגיה (GUT), כלל 115 משתתפים שסבלו ממעי רגיש. המשתתפים חולקו ל-2 קבוצות. קבוצה אחת קיבלה 15 גרם ל-גלוטמין ביום והשניה פלצבו. לאחר 8 שבועות נמצא, שבקבוצה שטופלה עם ל-גלוטמין קרוב ל 80% מהמשתתפים חוו הפחתה משמעותית בחדירות המעי ובשיפור היציאות, לעומת קבוצת הפלסבו (מחקר 4).


את הל-גלוטמין מומלץ ליטול על קיבה ריקה, במינון של 10-15 גרם ביום ולאחר אבחון וייעץ נטורופתי מקצועי!


רוצים לקרוא עוד על טיפול טבעי בקוליטיס וקרוהן? הקליקו כאן







1 Comment


אני כמעט 3 שנים לאחר ניתוח במעי הגס בגלל דימום בורטוקולוזיס חתכו כ 20 סמ, עד לפני מיספר חודשים אני סובלת .אני נמנעת ממאמץ במתן יציאה בגלל שמאמץ יוצר דימום לכן יש לי הרגשה במתן יציאה שאין התרוקנות ממשית, האם אפשר לחשוד בחוסכ של l גלוטמין?

Like
bottom of page