top of page
חיפוש

הקשר בין בריאות המעי למערכת הנשימה


איך חיידקים יכולים לשפר את בריאות הריאות שלנו?

הידעתם שסוגי פרוביוטיקה מסוימים יכולים לשפר את בריאות הריאות שלכם?

 מחקרים מראים שמצב המעיים יכול להשפיע על מחלות ריאה. חלקכם אולי תופתעו לגלות דבר מדהים על המעיים שלכם: הם לא מערכת נפרדת משאר חלקי הגוף.

המעיים והריאות שלנו מחוברים באופן אדוק, באמצעות חיבור הנקרא ציר מעיים-ריאות. משמעות הדבר היא, שהחיידקים במעי שלנו (המיקרוביום) יכולים להשפיע ישירות על בריאות הריאות שלנו! הם עושים זאת על ידי תמיכה במערכת החיסון, ייצור חומרים נוגדי דלקת חשובים, ואינטראקציה עם מיקרואורגניזמים אחרים בגוף.

מחקרים מראים כי זנים מסוימים של חיידקים פרוביוטיים מסוגלים לשפר את תפקוד הריאות שמתבטא בעלייה של עד 20% בביצועים אתלטיים ואף להפחית תהליכים דלקתיים במצבים כמו אסתמה

כאשר רמת הדלקת בריאות יורדת, חלה ירידה בהפרשת ריר, דבר המשפר משמעותית את איכות הנשימה ואת איכות השינה. כתוצאה מכך, המטופלים נזקקים פחות לשימוש בתרופות כמו משאפים ותכשירים סטרואידליים. יתרונות אלה משמעותיים במיוחד עבור מעשנים ואנשים העוסקים בפעילות ספורטיבית.

המיקרוביום שלנו משפיע באופן ישיר על יכולת ההתמודדות הטבעית שלנו עם זיהומים נשימתיים, כדוגמת קוביד-19 למשל. עובדה זו מסבירה מדוע חלק מהחולים נזקקים לאשפוז, לעומת אחרים, שעוברים את המחלה ללא כל תסמינים.


תפקיד המיקרובים בציר מעיים-ריאות

הקשר בין בריאות המעי למערכת הנשימה מתקיים דרך ציר מעיים-ריאות. זהו ציר המחבר בין חיידקי המעיים לריאות, שגם בהן יש חיידקים, פטריות ונגיפים. המערכת האקולוגית במעי שלנו מחוברת ישירות למחזור הדם ולמערכת הלימפה, המובילים חומרים מהמעי לאזורים אחרים בגופנו. חיידקים פרוביוטיים מסוימים יכולים לנוע דרך מערכת הלימפה מהמעי לריאות, שם הם יכולים לעזור בריפוי המיקרוביום של הריאות.

חומרים מסוימים המיוצרים על ידי חיידקי המעיים, כמו חומצות שומן קצרות שרשרת, עוזרים להפחית דלקת בריאות ולתמוך בתאי מערכת החיסון חשובים הנמצאים בריאות, כמו תאי T ונויטרופילים. מצד שני, זיהומים בריאות או מחלות ריאה כרוניות יכולים לשנות את האיזון של חיידקי המעיים ולעודד תהליכים דלקתיים גם במעי.

הקשר הזה יכול אולי להסביר כל מני תעלומות בריאותיות, כמו למה חלק מהאנשים מעשנים כל חייהם מבלי לפתח מחלת ריאות, בעוד אחרים שאינם מעשנים מפתחים מחלת ריאות!


המנגנונים המרכזיים של ציר מעיים-ריאות

  • אימון חיסוני: חיידקי המעיים עוזרים למערכת החיסון ללמוד לזהות פולשים מזיקים תוך התעלמות מחומרים בלתי מזיקים. תהליך למידה מתוחכם זה משפר את יכולת ההבחנה של המערכת החיסונית, מונע תגובות-יתר מיותרות, ובכך תורם להפחתת תהליכים דלקתיים בריאות ולשמירה על תפקודן התקין.

  • תקשורת מטבולית: חיידקי המעיים ממלאים תפקיד חיוני בייצור חומרים פעילים, ובראשם בוטיראט - חומצת שומן קצרת שרשרת בעלת השפעה משולשת: היא מחזקת את המחסום המגן של המעי, מפחיתה תהליכים דלקתיים בריאות, ומעצימה את פעילות מערכת החיסון.

  • נדידת חיידקים: חיידקים מהמעיים, יחד עם החומרים שהם מפרישים, מסוגלים לנדוד דרך מערכות הגוף אל הריאות. מעבר זה משפיע משמעותית הן על המערכת החיסונית בריאות והן על הרכב אוכלוסיית החיידקים המקומית, ובכך משפיע על האיזון המיקרוביאלי העדין בריאות.


מחלות נשימה הן סימן לחוסר איזון בחיידקים

מספר מחלות נשימה כרוניות קשורות לחוסר איזון בחיידקי המעיים:

  • אסתמה: כשיש חוסר איזון בחיידקים שבמעיים שלנו, זה יכול להוביל לבעיות במערכת החיסון. במצב כזה, הגוף עלול להגיב בצורה מוגזמת לגורמים שונים בסביבה, מה שמגביר את הסיכון לפתח מחלות אוטואימוניות ובפרט אסתמה. המצב הזה חשוב במיוחד אצל תינוקות. כאשר לתינוק יש מעט מדי סוגים של חיידקים טובים במעיים, הגוף שלו מייצר יותר נוגדנים מסוג IgE - חומרים שגורמים לתגובות אלרגיות. בנוסף, דרכי הנשימה שלו נעשות רגישות יותר. שני הדברים האלה ביחד מגדילים את הסיכוי שהתינוק יפתח אסתמה בעתיד.

  • מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD - (COPD) היא מחלת ריאות קשה, שמשלבת דלקת סימפונות כרונית (ברונכיטיס) ונפחת (אמפיזמה). היא פוגעת בדרכי האוויר וברקמות הריאה, ברוב הפעמים אין לה טיפול רפואי והיא נוטה להחמיר עם הזמן. מחקרים חדשים מגלים שיש קשר חשוב בין COPD לבין החיידקים שחיים בגופנו, במיוחד במעיים ובריאות. אצל אנשים עם COPD, במיוחד אלה שמעשנים, נמצא שינוי משמעותי בסוגי החיידקים בגוף. מגוון נמוך של חיידקים טובים (כמו Bacteroidetes, Bifidobacterium ו-Faecalibacterium), ומגוון גבוה של חיידקים מזיקים (כמו Streptococcus, Staphylococcus ו-Proteobacteria). כשיש יותר מדי חיידקים מזיקים, נוצרת דלקת מוגברת, תפקוד הריאות יורד, והסיכון להתלקחויות של המחלה עולה. 

  • סיסטיק פיברוזיס (CF): בסיסטיק פיברוזיס, שינויים בחיידקי המעיים יכולים להשפיע על תפקוד הריאות. לחולי CF יש לעתים קרובות יותר חיידקים מזיקים כמו E. coli ו-Klebsiella, בעוד שחסרים להם חיידקים מועילים המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת, העוזרות לגוף להילחם בזיהומים. חוסר איזון זה יכול להוביל לשתי בעיות עיקריות: תפקוד ריאות ירוד בגלל דלקת מוגברת, ומערכת חיסון מוחלשת שחושפת את הגוף לזיהומים, במיוחד בריאות.

  • זיהומים נשימתיים: זיהומים נשימתיים חמורים כמו שפעת וקוביד-19 משפיעים על גופנו הרבה מעבר לריאות. הם משבשים את האיזון העדין של החיידקים במעיים, גורמים לירידה במספר החיידקים המועילים ולעלייה בכמות החיידקים המזיקים. כתוצאה מכך, נפגע ייצור חומרים חיוניים כמו חומצות שומן קצרות שרשרת, שחשובות להגנת הגוף. שיבוש זה יוצר תגובת שרשרת: הפגיעה בחיידקים הטובים מחלישה את יכולת הגוף להתמודד עם הזיהום המקורי. במיוחד נפגעים תאי חיסון מיוחדים בריאות, הנקראים מקרופאגים אלבאולריים, שתפקידם להגן על רקמת הריאה. כשהתקשורת בין המעיים לריאות משתבשת, תאים אלה מאבדים מיעילותם במלחמה בגורמי המחלה. חולשה זו של מערכת ההגנה חושפת את הגוף לסכנה של סיבוכים נוספים, במיוחד לדלקת ריאות חיידקית. מצב זה מדגיש עד כמה חשוב לשמור על קשר בריא בין המעיים לריאות, שכן קשר זה מהווה מערך הגנה חיוני נגד זיהומים נשימתיים והסיבוכים שלהם.

  • סרטן ריאות: מחקרים חדשניים חושפים כיצד הפרת האיזון העדין של חיידקי המעיים עלולה לתרום להתפתחות סרטן ריאות מסוג אדנוקרצינומה. התהליך מתרחש במספר מסלולים מקבילים, כשבמרכזם פעילותם של שני חיידקים מרכזיים: Bacteroides fragilis ו-Fusobacterium. השפעתם המזיקה של חיידקים אלה מתבטאת במספר דרכים: ראשית, הם מפרים את פעילותה התקינה של מערכת החיסון ומעוררים דלקת כרונית. במצב זה, הגוף מייצר כמויות מוגברות של מולקולות דלקתיות כמו IL-17 ו-TNF-α, התורמות לצמיחת הגידול. בנוסף, חיידקים אלה ואחרים במעי מפרישים רעלנים מסוכנים שעלולים לפגוע ישירות ב-DNA ולזרז התפתחות סרטן. במקרה של סרטן ריאות, כל אחד מהחיידקים פועל בדרכו הייחודית: B. fragilis פוגע במערכת החיסון דרך ציר המעי-ריאה, בעוד ש-Fusobacterium תוקף ישירות את רקמות הריאה והגידול. Fusobacterium במיוחד מסוכן כי הוא משתק את מערכת החיסון, מסייע להישרדות תאי הסרטן, ומאיץ את התפשטות הגידול, מה שמקשה משמעותית על הטיפול במחלה. נוכחותם של שני חיידקים אלה מהווה סמן לפרוגנוזה גרועה יותר, בעיקר בשל יכולתם המשולבת לקדם תהליכי דלקת ולשבש את תפקודה של מערכת החיסון במלחמה בסרטן.


טיפול ומניעה

  • פרוביוטיקה ופרה- ביוטיקה

 פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה מהווים גישה חדשנית לקידום בריאות מערכת הנשימה דרך ויסות ציר המעי-ריאה. זני פרוביוטיקה ספציפיים הכוללים חיידקים כמו Lactobacillus rhamnosus ו-Bifidobacterium, עשויים להקל על תסמיני אסתמה או למנוע החמרה של COPD על ידי חיזוק החיידקים במעיים, ויסות פעילות מערכת החיסון והעלאת רמות חומצות שומן קצרות שרשרת. חיידקים מועילים אלה מפחיתים דלקת ויכולים לעזור בחיזוק דופן המעי. פרה-ביוטיקה זהו שם כולל לסיבים שנמצאים במזונות ובתוספי תזונה המזינים את החיידקים הטובים במעי ומסייעים להם להפריש חומצות שומן קצרות שרשרת, ובכך מפחיתים דלקת ומשפרים את תפקוד הריאות. התוספת של פרה-ביוטיקה -סיבים תזונתיים המשמשים כמזון לחיידקים המועילים - מעצימה את השפעתה החיובית של הפרוביוטיקה. שילוב של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה, המכונה סינביוטיקה, נמצא כיעיל במיוחד בהעשרת המגוון חיידקי במעי, חיזוק מערכת החיסון, והפחתת תסמינים של מחלות נשימה כמו אסתמה ו-COPD.

  • תזונה

תזונה נכונה היא קריטית לשמירה על בריאות מערכת הנשימה. מחקרים חדשים מראים כי תזונה המתמקדת בארבעה מרכיבים עיקריים - סיבים תזונתיים, מזונות מותססים, פוליפנולים וחומצות שומן מסוג אומגה-3 - יכולה לחולל שינוי משמעותי בבריאות הריאות. כל אחד ממרכיבים אלה תורם בדרכו הייחודית: סיבים תזונתיים ומזונות מותססים מטפחים את אוכלוסיית החיידקים המועילים במעי. פוליפנולים, הנמצאים בשפע בפירות וירקות, מגנים על רקמת הריאה ונלחמים בנזקי חמצון ודלקת. חומצות שומן מסוג אומגה-3, שמקורם בדגי ים ואגוזים, מייצרים בגוף חומרים המאטים את הידרדרות תפקוד הריאות ומחזקים את מערכת החיסון. מחקרים קליניים מראים כי שילוב של כל המרכיבים הללו בתזונה היומית יכול להפחית את הסיכון למחלות נשימה, כולל אסתמה ו-COPD, בשיעור מרשים של למעלה מ-50%! 

  • שינוי אורח חיים

שמירה על בריאות המעיים והריאות מחייבת התייחסות מקיפה לאורח החיים שלנו. שלושה גורמים מרכזיים דורשים תשומת לב מיוחדת:

  1. שימוש מושכל באנטיביוטיקה אנטיביוטיקה, למרות חשיבותה הרפואית, עלולה לפגוע במגוון החיידקים החיוניים במעי. פגיעה זו מחלישה את ההגנה הטבעית של הגוף ומגבירה את הסיכון למחלות נשימתיות. כאשר נדרש טיפול אנטיביוטי, חשוב לשלב אותו עם פרוביוטיקה ותזונה עשירה בסיבים כדי לתמוך בשיקום אוכלוסיית החיידקים המועילים.

  2. הפסקת עישון עישון מהווה את אחד האיומים המשמעותיים ביותר על בריאות הריאות. הפסקת עישון מביאה לשיפור מיידי בתפקוד הריאות, והתועלת ממשיכה לגדול עם הזמן. השפעה חיובית זו ניכרת לא רק בבריאות הריאות אלא בכל מערכות הגוף.

  3. המנעות מפני זיהומים

 חשיפה מופחתת לזיהום אוויר ולעובש חיונית לשמירה על בריאות מערכת הנשימה. צמצום החשיפה למזהמים תורם לשמירה על האיזון העדין בין המעיים לריאות ומחזק את המערכת החיסונית של הגוף.


אימוץ שינויים אלה באורח החיים יוצר מעגל של בריאות מיטבית: המיקרוביום הבריא במעיים משפיע לטובה על מערכת החיסון ועל בריאות הריאות, וההשפעה החיובית מתפשטת לכל מערכות הגוף. כך נוצרת מערכת הדדית מאוזנת ובריאה, שבה כל חלק תומך ומחזק את האחר, ויחד הם מובילים לשיפור משמעותי בבריאות ובאיכות החיים.






ציר מעיים-ריאות
מעיים-ריאות


Komentarze


bottom of page