אחת הדיאטות האופנתיות כיום היא הדיאטה הקטוגנית. במאמר מוסגר אומר, שבגישה שלי אינני דוגלת בדיאטות קיצון לאורך זמן. אם אתם מתכננים לעשות איזושהי דיאטה, ממליצה לכם בחום לבדוק לעומק את כל המשמעויות שלה, לחקור על הרציונל שעומד מאחוריה ולהיות מודעים להשלכות הבריאותיות האפשריות שעלולות להווצר בעקבותיה. אל תכנסו לשום דיאטה מבלי להבין לעומק מה זה בעצם עושה לגוף שלכם.
אחת הבעיות היום היא שאנשים רבים קוראים באינטרנט מידע שגוי, ועושים דיאטות על דעת עצמם, מבלי להבין לעומק את המשמעויות של תהליכים כאלו עבור הגוף. בתור נטורופתית שעובדת עם מטופלים שמתמודדים עם בעיות מורכבות של מערכת העיכול, אני פוגשת המון אנשים על שעשו דיאטה כזו או אחרת, ובסופו של דבר פגעו בבריאות שלהם. מכאן גם הצורך שלי לעלות את המודעות להשלכות של דיאטות כאלו על הגוף ועל מערכת העיכול בפרט.
מהי דיאטה קטוגנית?
הדיאטה הקטוגנית תוכננה במקור על ידי דר' ראסל וילדר, במרפאת מאיו בארה"ב, לפני כמעט 100 שנים. תזונה קטוגנית מובילה לירידה במשקל באמצעות מניעת פחממות מהגוף. בדיאטה הזאת כמות הפחממות בתזונה מהווה בסה"כ בין 2% ל 4% מכלל התזונה, כלומר יש לשמור על צריכה של 20-60 גרם של פחממות ליום.
המאכלים העיקריים הם חלבון ושומן בעיקר מהחי, זרעים ,אגוזים ומעט פירות וירקות. מערכת העיכול שלנו רגילה להפוך את הפחממות לסוכר. כשהגוף מזהה שהוא לא מקבל את הדלק המועדף עליו- הסוכר, הוא שורף במקומו חלבונים במשך כמה ימים. אבל שריפת חלבון היא לא רעיון טוב, מכיוון שהחלבון הוא החומר העיקרי בשרירים שלנו ולכן שריפת חלבונים עלולה להוריד את מסת השריר. הגוף שלנו הוא מאד חכם ולא מאפשר שריפת חלבון לאורך זמן. לכן הוא עובר לשריפת שומנים וזה מה שמעודד ירידה במשקל.
כאשר כל מאגר הפחממות בגוף מסתיים, המוח מחפש דלק אחר, משום שבדרך כלל הוא עובד על פחממות. כאשר נמנעים מפחמימות ועיקר התזונה מגיע משומן וחלבון, המנגנונים הביוכימיים בגופנו משתנים, ומתחילים להשתמש בשומן כדלק, במקום בסוכר. בשביל לספק למוח שלנו דלק, הכבד הופך את השומן לגופי קטון- חומר שהמוח יכול לשרוף. כאשר זה קורה, הגוף שלנו נכנס למצב של "קטוזיס" (חמצת)- מצב שבו הלב, השרירים והמוח מפסיקים לשרוף סוכר, ומשתמשים בגופי הקטון כדלק חלופי. נוצר מצב שהגוף שורף שומן ואנו יורדים במשקל. בימים הראשונים של הדיאטה הקטוגנית מאבדים גם הרבה נוזלים , מה שמגביר את הירידה במשקל אנחנו גם שבעים מהר יותר משום שכמות גבוהה של חלבון מפחיתה תחושת רעב.
מרגע שמקור הדלק העיקרי בגוף הינו גופי קטון, ניתן לראות מגוון השפעות חיוביות, כגון הפחתה בהיארעות התקפים אפילפטיים, האטה של תהליך ההזדקנות, שיפור במצבי כבד שומני וכאבי מפרקים.
השפעה נוספת של התזונה הקטוגנית היא הפחתת רמות הגלוקוז בדם, ושיפור העמידות לאינסולין. מחקרים חדשים יחסית מראים כי תזונה כזו טובה למגוון מצבים, כגון סוכרת, מחלות נוירולוגיות, אקנה, שחלות פוליציסטיות, סרטן, ומחלות לב וריאות. יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים שלמצב מתמשך של קטוזיס ישנם גם חסרונות, והחסרונות הבולטים ביותר הם השפעה קוגניטיבית של ירידה במצב רוח ותחושת של עייפות ודכדוך והשפעה שלילית על חיידקי המעיים.
דיאטה קטוגנית ומחלות מעי דלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית
מחלות מעי דלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות שמתפרצות על רקע של חוסר איזון בחיידקי המעיים. נכון להיום, ישנן ראיות סותרות על השפעת הדיאטה הקטוגנית על קרוהן וקוליטיס כיבית. ידוע שדיאטה זו מרעיבה את החיידקים המזיקים במעי, משום שאינה מכילה סוכרים ופחממות ודלה ב Fodmaps (פחממות קצרות שרשרת - פרוקטוז, פרוקטן, גלקטן, לקטוז, רפינוז וסורביטול), מכאן יש לה פוטנציאל לסייע בשיפור התסמינים של קרוהן וקוליטיס כיבית וגם של מעי רגיש. מצד שני, תזונה דלה בסיבים לאורך זמן מקטינה את מגוון חיידיקי המעיים, מה שפוגע בבריאות מערכת העיכול בטווח הארוך. מחקר מ2021 שפורסם ב Journal of Clinical Gastroenterology הראה שמשתתפים שניזונו מדיאטה קטוגנית במשך 12 שבועות חוו הפוגה בסמפטומים וכן בשינוי לטובה בחיידקי המעיים שלהם. לעומת זאת, מחקר אחר שנעשה בעכברי מעבדה באותה השנה, ופורסם בכתב עת Food and Function, הראה שתזונה קטוגנית דווקא מחמירה תסמיני קוליטיס, מפחיתה את מגוון החיידקים הטובים ופוגעת במחסום ההגנה של המעי. המסקנה היא, שאין תשובה חד משמעית בנוגע ליכולת של הדיאטה הקטוגנית לסייע בטיפול במחלות מעי דלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית. כנראה שלאנשים מסויימים הדיאטה הזו יכולה להתאים באופן זמני, ולהקל על התסמינים של הדלקת, אך בשל הגבלה משמעותית בסיבים תזונתיים לא הייתי ממליצה עליה בתור אורח חיים למתמודדי קרוהן וקוליטיס כיבית, ובטח שלא לפרקי זמן ממושכים.
לסיכום…
כמו כל דיאטה, גם בדיאטה הקטוגנית ישנם יתרונות וחסרונות והיא דורשת התאמה ומעקב, בהתאם למצב הרפואי האישי. חשוב להיות מודעים להשלכות האפשריות שלה על הגוף (שריפת מסת שריר, קטוזיס, פגיעה בחיידקי המעיים…) ולעשות אותה תחת פיקוח נטרופתי צמוד.
מקורות:
1. Masood W, Annamaraju P, Uppaluri KR. Ketogenic Diet.
2. Batch JT, Lamsal SP, Adkins M, Sultan S, Ramirez MN. Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article. Cureus. 2020 Aug 10;12(8):e9639.
3. Ludwig DS. The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed. J Nutr. 2020 Jun 1;150(6):1354-1359.
4. Zhou C, Wang M, Liang J, He G, Chen N. Ketogenic Diet Benefits to Weight Loss, Glycemic Control, and Lipid Profiles in Overweight Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trails. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 22;19(16):10429.
5. Zhu H, Bi D, Zhang Y, Kong C, Du J, Wu X, Wei Q, Qin H. Ketogenic diet for human diseases: the underlying mechanisms and potential for clinical implementations. Signal Transduct Target Ther. 2022 Jan 17;7(1):11.
6. Kong, C., Yan, X., Liu, Y. et al. Ketogenic diet alleviates colitis by reduction of colonic group 3 innate lymphoid cells through altering gut microbiome. Sig Transduct Target Ther6, 154 (2021).
7. Shengjie et al, Ketogenic diet aggravates colitis, impairs intestinal barrier and alters gut microbiota and metabolism in DSS-induced miceFood Funct., 2021,12, 10210-10225
Comments