top of page
חיפוש

הקשר המרתק בין הבטן לרגש

האם יצא לכם להרגיש בחילה בסיטואציות מסויימות? האם מתישהו הרגשתם שהמעיים שלכם מתהפכים במצבי לחץ או מתכווצים לפני טיסה? ביטויים כמו "תחושת בטן", "פרפרים בבטן", "בטן רכה" וכו' תפסו מקום מכובד בלקסיקון שלנו, זה ברור לכולם שהבטן היא "תיבת פנדורה" של רגשות. אבל איך מסבירים את זה? מה גורם למצב רגשי שאנו נתונים בו להשפיע ככה על הבטן שלנו? ואיך אנחנו יכולים לשלוט בזה?


הבטן מרגישה

אנחנו יצורים רגשיים. אחת התפיסות של הנטורופתיה היא שיש קשר ישיר בין הרגשות והמחשבות שלנו לבין מה שקורה לנו בגוף. המעיים שלנו רגישים לרגש. למצב רגשי שאנו שרויים בו יש השפעה ישירה על הבטן שלנו. רגש הוא כמו מזון, ברגע שהוא שלילי, הוא גם לא יתעכל טוב.


המוח השני נמצא בבטן

גם מחקר מדעי תומך בקשר הרגשי בין הבטן למוח. 70% מהמערכת העצבית שלנו ממוקמת במעי. הורמון הסרטונין למשל, זה שאחראי על המצב רוח, ויסות פחדים ורגשות כעס, מיוצר במעי. ואם היצור שלו נפגע, אנחנו עלולים לחוש דכדוך, דכאון, חוסר מצב רוח, עצבנות.

למעשה המעיים שלנו, שנקראים גם המוח השני, מתפקדים כמו מערכת עצבית לכל דבר ומגיבים באופן ישיר למצב הרגשי שבו אנו נמצאים. יש שם אלפי תאי עצב קטנים שמתחברים לעצב עיקרי אחד, שנקרא הואגוס. זה העצב הראשי מחובר לגזע המוח. כך בעצם המוח שבמעיים מעביר מידע למוח המרכזי שלנו, ולהיפך.


מה הקשר בין דלקת לדכאון?

אם כואב לנו, המעיים משדרים זאת למוח המרכזי, וכאשר יש דלקת לאורך זמן, תאי העצב נשחקים והופכים לרגישים יותר. לכן הרבה פעמים יש כאב למרות שכל הבדיקות תקינות, ברוב הפעמים הסיבה לכך היא רגשית. גם לחץ יכול לגרום לכאב הקיים להחמיר.

מחקרים מראים כי דלקת - תגובה חיסונית אופיינית לתזונה לא בריאה, עתירת סוכר, כמויות גדולות של שומני טראנס וכו' - עשויה להיות ביטוי או הקדמה להפרעות במצב הרוח כמו דיכאון וחרדה. כאשר אנשים מורידים את אותם מעוררי הדלקת מהתפריט שלהם, הדלקת מופחתת וגם המצב רוח משתפר. ישנן גם הוכחות שתוספי תזונה אנטי דלקתיים כמו כורכום, אומגה 3, עשויים לעזור להתמודד טוב יותר עם בעיות רגשיות, כמו דיכאון, PMS וחרדה. חדשות מדהימות לא?

בגלל הקשר המדהים הזה בין מערכת העיכול והמערכת העצבית/רגשית שלנו, אנו יכולים ממש לטפל בחוסר איזון במימד הרגשי בעזרת תזונה ואורח חיים. אנו יכולים לטפל בבעיות עיכול בטכניקות עיבוד רגשיות. לשניהם תהיה השפעה של חיזוק היכולת לעכל מזון וחוויות החיים שלנו.


להתמסר לרגש זה לעודד החלמה

בשביל שנצליח לעבד את הרגשות שלנו, אנו קודם כל צריכים להיות מודעים אליהם. האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית, טוענת שרגשות שמודחקים או שמשתמשים בהם לרעה מביאים ליותר כאב וסבל. כאשר הם מנותבים בצורה נכונה הם מהווים פורטלים להעצמה ומודעות עצמית. כאשר אנו מאפשרים לעצמינו להתמסר לרגש ולהיות נוכחים בתוכו באהבה וקבלה, זה גורם לתת המודע לסלק אמונות ודפוסים מהעבר שאינם משרתים אותנו ולפזר חסימות אנרגתיות.


עיכול הרגשות זה כמו עיכול מזון

לצערינו אנשים רבים חוששים להרגיש את הרגשות ונמצאים בנתק מוחלט מהם. אם ניתן מקום לרגשות ונאפשר להם לזרום דרכינו, הם "יתעכלו" ויגיעו לנקודת סיום. ממש כמו לאכול בננה. אנחנו לא צריכים לומר לבטן שלנו מה לעשות. אנו אוכלים את הבננה והגוף פשוט מעכל אותה באופן טבעי, אותו דבר גם הרגשות, אם רק נתבונן בהם מהצד וניתן להם מקום ביטוי, הם יעלו ואז ירדו למקום טבעי של השלמה. אנו יכולים להרפות מכל מה שלא מועיל ולשמור על מה שמועיל ולא להלחם בזה.

תהליך עיכול המזון הוא דומה. אם תהליך העיכול תקוע בגלל תזונה או אורח חיים לקוי, אנו פוגעים בתהליך הטבעי של חילוף החומרים, מה שמוביל לעצירויות, מעי רגיש, צרבות או בעיות עיכול אחרות. לעומת זאת, כאשר אנו מודעים ויודעים לבחור במה שמועיל לנו ולהמנע ממה שמזיק לנו, בדיוק כמו עם הרגשות, תהליך העיכול יחזור למקצב התקין שלו.


איך מקשיבים לבטן?

אחת הדרכים להקשיב לסימנים של הגוף, של הבטן. לעלות את המודעות לכאב, לאי נוחות, תחושות רעב או שובע, כיווץ וכו'... להיות בנוכחות עם זה. נסו לשאול את עצמכם שאלות כמו: מה הגוף משדר לי? מה מפריע לי עכשיו? באיזה מצב רגשי אני נתונ/ה ברגע זה? האם המזון/השתיה שאני בוחר/ת עכשיו משרת את הבריאות שלי?

אז בפעם הבאה שתרגישו שהמעיים מתחילים להתהפך לכם לפני פגישה חשובה או בחינה- זכרו, זה המוח השני שלכם שמגיב למצבכם הרגשי באותו הרגע, וככל שתהיו יותר במודעות לאותו מצב רגשי ותתנו לו מקום לביטוי, תוכלו לווסת את התגובה של הבטן ואולי אף למנוע אותה בפעם הבאה. תסמכו עליי, זה רק עניין של תרגול.


לסיכום

אז אם הגעתם עד הלום, קבלו כמה טיפים כיצד תוכלו לעורר את הרגשות שלכם לעלות על פני השטח…


  • רפלקסלוגיה- מעודדת זרימת אנרגיה בגוף, משחררת תקיעויות רגשיות ומרפה

  • עיסוי רקמות עמוק או איורוודי מעודדים להעלות רגשות תקועים על פני השטח

  • תרגילי יוגה. תנוחות שמוחזקות לפרקי זמן ארוכים מגבירות את המודעות והנוכחות ברגע הזה וברגשות שצפים.

  • מדיטציה- התמקדות פנימה וניקוי הראש מכל המחשבות מאפשרות להרגיש תחושות שלא עברו עיבוד.

  • אל תפחדו להרגיש!



Commentaires


bottom of page