בואו נסתכל לאמת בעיניים, אלכוהול אינו משקה בריא. אין כמות אלכוהול שנחשבת בטוחה לחלוטין, אתם אולי תתפלאו, אבל גם כמות קטנה עלולה להזיק לבריאות.
את המאמר הזה הכנתי במטרה לקדם את המודעות להשפעותיו המזיקות של אלכוהול על בריאות מערכת העיכול, בדגש על המעיים שלנו (כמו גם לנזק הפוטנציאלי למוח, ללב, לגרון, לכבד ועוד). שתיית אלכוהול (גם בכמות קטנה) מזיקה עבור המעיים, ויכולה לגרום לתסמינים לא נעימים כגון כאבי בטן, נפיחות, שלשולים ועצירות. בריאות המעיים משפיעה גם על אזורים רבים אחרים בגוף, לכן למעשה נוצר כאן נזק רב מערכתי.
ההשפעה של אלכוהול על מערכת העיכול
אם תהיתם, כיצד משפיע אלכוהול על בריאות המעיים, הנה כמה דוגמאות מעניינות:
אלכוהול והמיקרוביום
לאורך זמן, שתיית אלכוהול עלולה לגרום לשינוי באיזון החיידקים בתוך המעי שלנו. אלכוהול מפחית את המגוון ואת מספר המינים השונים של חיידקים. מצב זה נקרא דיסביוזיס, ועלול לפגוע בבריאות המעיים שלנו ולגרום לבעיות בריאותיות גם מחוץ למערכת העיכול.
אלכוהול ותסמונת המעי הרגיש
עבור אלה הסובלים מתסמונת המעי הרגיש (IBS), אלכוהול יכול להיות גורם מעורר שמחמיר את התסמינים הלא נעימים הקשורים לתסמונת כגון נפיחות, גזים ושלשולים.
אלכוהול וצרבת
אלכוהול ידוע כגורם מעורר לצרבת, ואלה שסובלים באופן קבוע מצרבת עשויים לגלות שאלכוהול מחמיר מאוד את התסמינים שלהם. זאת מכיוון שאלכוהול יכול להרפות את הסוגר התחתון של הוושט, מה שמאפשר לחומצת הקיבה לעבור מהקיבה אל הוושט, מה שגורם לגירוי האזור ולתחושה של צרבת (צרבת כרונית לאורך זמן עלולה לגרום לדלקת בוושט).
אלכוהול ואנזימי עיכול
שתייה קבועה של כמויות מופרזות של אלכוהול יכולה לעכב את ייצור אנזימי העיכול מהלבלב, מה שאומר שנעשה קשה יותר למערכת העיכול לפרק ולספוג תזונה מהמזון.
אלכוהול ובחירות מזון
אלכוהול גורם לנו לעשות בחירות שתזונתיות שגויות. שתיית אלכוהול מגבירה את התאבון ופוגעת בשיקול הדעת שלנו- שילוב מסוכן כשמדובר בבחירת אוכל. לאחר ששותים אלכוהול עולה הפיתוי למזונות מעובדים, מטוגנים ופחממות פשוטות, מה שכמובן מוסיף שמן למדורה ועלול לגרום לתסמינים לא נעימים ולהזיק לבריאות שלנו.
אלכוהול וסיבו
מחקרים הראו ששתיית אלכוהול (אפילו מתונה) יכולה להגדיל את הסיכויים להתפתחות SIBO (צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק), מכיוון שהיא מגבירה את גורמי הסיכון למצב זה, כמו הפחתת תנועתיות המעיים ופגיעה ברמות חומצת הקיבה.
כיצד למזער את השפעות האלכוהול על המעיים?
המצב האידיאלי הוא להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול. עם זאת, עבור רבים זו לא מטרה ברת יישום לטווח ארוך. חשוב לי להדגיש, שעבור מי שמתמודד עם הפרעות עיכול- המנעות מאלכוהול היא בראש סדר העדיפויות. לא ניתן לעבוד על שיקום מעמיק של המעי ואיזון החיידקים ובו זמנית לצרוך אלכוהול. הכל עניין של בחירה. אני מאמינה, שהאחריות על בריאותנו היא בידינו, ובאפשרותנו לעשות את הבחירות שהכי נכונות ומדוייקות לנו ולגוף שלנו. כדי להגיע ריפוי אמיתי אנחנו צריכים להפוך לפרו-אקטיביים בתהליך ההחלמה שלנו, ולהתגבר על הקשיים הכרוכים בהינמעות מדברים שכביכול "עושים לנו טוב, אך למעשה פוגעים בנו, כמו האלכוהול.
אם אתם בין אלו שמתקשים להוריד לגמרי את האלכוהול מהתפריט, ישנם עדיין כמה צעדים שתוכלו לנקוט כדי למזער את הנזק הן למעיים שלכם והן לשאר גופכם:
שתו הרבה מים- חשוב לשמור על שתית מים מרובה כדי לתמוך בגופכם בזמן שתיית אלכוהול, שכן אלכוהול מייבש את הגוף (מה שגורם לרבים מתסמיני ה"האנגאובר" הקלאסיים).
אכלו משהו בריא לפני כן- אכילה לפני שתיית אלכוהול מאפשרת יצירת מעטפת הגנה על הקיבה מפני נזקי האלכוהול. נוכחות מזון בקיבה תאט את ספיגת האלכוהול למחזור הדם. כמובן שכדאי לבחור במזונות בריאים בעלי ערך תזונתי גבוהה.
אכלו משהו בריא אחרי ביום אחרי שתיית אלכוהול השתדלו להזין את עצמכם במזונות בריאים וטבעיים: ירקות, פירות, חלבונים, פחמימות מורכבות ושומנים בריאים ולשתות הרבה מים כדי לעזור לגוף לפנות את שאריות האלכוהול.
Comments