יטמין D הינו ויטמין מסיס בשומן המתפקד הן כויטמין והן כהורמון. תפקידו העיקרי של ויטמין D כולל בקרה, ספיגה והטמעה של מינרלים ובעיקר סידן וזרחן בעצמות.
כמו כן, הוא חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון, חלוקה תקינה של התאים בגוף שלנו ובקרה על הורמונים שונים.
חוסר בויטמין עלול להיווצר בעיקר עקב חשיפה מועטה לקרני השמש ולהתבטא בתסמינים שונים כגון אובדן מסת עצם.
מחסור בויטמין D הוא אחד המחסורים הנפוצים באוכלוסיה הכללית ובעיקר אצל מי שמתמודד עם מחלות מעי דלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית (ב 60-70% מהחולים במחלות אלו נמצאים במחסור חמור של ויטמין D).
מחקרים קליניים של השנים האחרונות מצאו שויטמין D משפר את תסמינים הקליניים ואת תוצאות הטיפול של דלקות במעיים, קרוהן וקוליטיס כיבית ומוביל לירידה בפעילות המחלה וברמות הדלקת.
מקורות של ויטמין D
ישנם שני מקורות עיקריים לויטמין D: מזון וקרינת שמש. תהליך הספיגה של ויטמין D המגיע מן המזון נעשה במעי הדק בנוכחות מיצי מרה.
מקורות תזונתיים של ויטמין D הם: פטריות, שמן כבד דגים, דגים (סלמון, הרינג, טונה, מקרל, סרדינים), חלב ומוצריו וביצים.
המקור השני הוא קרינת שמש- ייצורו של ויטמין D נעשה בתאי העור באמצעות חשיפה מבוקרת לקרני השמש.
ויטמין D מהשמש
קרינת שמש היא למעשה הדרך הטובה ביותר למלא מאגרים של ויטמין D! הבעיה היא, שמתמודדי קרוהן וקוליטיס רבים לא יכולים להחשף לשמש בשל נטילה של תרופות מדכאות חיסון, ולכן עליהם לנטר את הרמות של הויטמין בדם באופן קבוע.
למי שלא נמצא תחת טיפול תרופתי מגביל, מומלץ לנצל את ימי הקיץ ולהחשף לשמש כ 20 דקות ביום, לפחות. ויטמין D הוא חלק מאד חשוב כחלק מטיפול טבעי בקרוהן וקוליטיס כיבית. כדי להגביר את את ייצור הויטמין בגוף, מומלץ לחשוף כמה שיותר שטח פנים של הגוף, ללא קרם הגנה וללא משקפי שמש (כן, כן גם התאים בעיניים שלנו מייצרים ויטמין D), עד שמתחילים להרגיש תחושה של עקצוץ על העור (זה שלב חיוני בייצור הויטמין). אנשים בעלי עור כהה זקוקים לחשיפה ארוכה יותר לשמש (כ- 30 דקות) על מנת לקבל כמויות נאותות של הויטמין. כמובן יש לשים לב שהחשיפה לשמש תהיה מבוקרת, המטרה היא לא להשרף!
ויטמין D וטיפול טבעי בקרוהן נמצא כי מינון של 1000-1200 יחב"ל אצל חולי קרוהן עשוי למנוע חוסר בויטמין D וכתוצאה למנוע רככת עצמות ובריחת סידן מהעצמות (אוסטאופרוזיס) אשר מהווה תסמין נפוץ בחולים אלו.
מחקר קליני כפול סמיות מבוקר פלסבו שנועד לבחון את ההשפעה של תוסף ויטמין D על מדדי המחלה בחולי קרוהן. במסגרת המחקר, 27 חולים בהפוגה נטלו 2,000 יחב"ל ויטמין D ליום או פלסבו למשך 3 חודשים. נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת ויטמין D הייתה יעילה יותר לשמירה על חדירות המעי, לירידה ברמת הדלקת ולשיפור באיכות החיים. המחקר מצא שרמה של לפחות 75 ננומול/ליטר של ויטמין D בדם הייתה מלווה בשיפור המדדים, כלומר ויטמין D הוא בהחלט חשוב כחלק מהטיפול הטבעי בקרוהן.
ואם בכל זאת אין באפשרותכם להחשף לשמש באופן יומיומי, או שאתם לא מצליחים לעלות את רמות הויטמין בדם בדרך זו או דרך התזונה, תמיד אפשר לקחת תוסף תזונה איכותי.
זכרו, חשוב תמיד לשלב תוסף של ויטמין D עם ויטמין K2, שעוזר לויטמין D להספג בעצמות.
הנה מוצר של ויטמין D בשילוב ויטמין K2 מאתר IHERB שאני אישית מאד אוהבת:
(שימו לב, הכתוב הוא בגדר המלצה כללית בלבד, ואיננו תחליף לייעוץ רפואי).
מקורות:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640615572176
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566188/\
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5114499/
לקריאה בהרחבה על אבץ כטיפול טבעי בקרוהן וקוליטיס כיבית- לחצו כאן
לקריאה בהרחבה על איך לשפר את הספיגה של ויטמינים ומינרלים מהמזון- לחצו כאן
לקריאה בהרחבה על עשרת המזונות שלא כדאי לאכול אם אתם מתמודדים עם קרוהן- לחצו כאן
Comentários