top of page
חיפוש

הקשר בין התאפקות ממושכת לעצירות כרונית


אני רוצה לשאול אתכם שאלה פשוטה: כמה פעמים יצא לכם לעצור את עצמכם מללכת לשרותים כאשר הרגשתם את הדחף לעשות צרכים? אם התשובה שלכם היא יותר מפעם אחת, אתם לא לבד. התאפקות מללכת לשרותים במקומות ציבוריים היא נורמה חברתית נפוצה שרבים מאיתנו מאמצים. אבל מדענים מזהירים שלהרגל הזה עלולות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות.


הקשר בין התאפקות לעצירות הוא קשר ישיר וברור

כאשר אנו מתעלמים כשהטבע קורא לנו, בין אם בשל נסיבות חברתיות או סביבתיות, אנו משבשים באופן לא רצוני את קצב ההתרוקנות הטבעי של מערכת העיכול שלנו. כאשר אנו מתאפקים, אנו פוגעים בתנועות הפריסטלטיות הטבעיות של המעיים שמקדמות את תנועת הפסולת דרך מערכת העיכול. לאורך זמן, הפרעה זו יכולה לגרום להרגלי יציאה לא סדירים וצואה קשה שמאלצת הפעלת מאמץ על מנת להוציא אותה.


מחקרים מצאו שהתאפקות פוגעת במערכת העיכול

הקשר בין התאפקות ממושכת לעצירות כרונית מוכח מחקרית! מחקרים מראים שדחיית הדחף לעשות צרכים אינה רק מטרד זמני, אלא יכולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות.

מחקרים שונים בחנו את ההשלכות של דחיית הדחף לעשות צרכים על תפקוד מערכת העיכול. במחקר אחד, חוקרים בבלגיה עקבו אחר 3,835 משתתפים במשך שש שנים וגילו שאלו שדיווחו על התאפקות תכופה יותר מללכת לשירותים סבלו משיעור גבוה יותר של תסמונת המעי הרגיש (IBS) ותופעות לוואי כמו נפיחות, כאבי בטן ויציאות לא סדירות. במחקר נוסף שנערך באוניברסיטת ניוקאסל, נבדקים שנתבקשו להתאפק מעשיית צרכים במשך מספר שעות דיווחו על כאבי בטן חריפים יותר לאחר מכן בהשוואה לקבוצת הביקורת. מעניין שהחוקרים גם מצאו שריכוז מרקרים דלקתיים בדמם היה גבוה יותר, מה שמרמז על כך שהתאפקות מעודדת תהליכים דלקתיים במערכת העיכול . מחקר שלישי שפורסם בכתב העת Neurogastroenterology and Motility גילה שהתאפקות ממושכת הייתה קשורה לשיעור גבוה יותר של דיברטיקולוזיס, מצב שבו נוצרים כיסים בדופן המעי הגס, בקרב המשתתפים הבוגרים במחקר.


ההשלכות הבריאותיות של עצירות כרונית

עצירות כרונית פוגעת משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומיומי שלנו. היא באה לידי ביטוי ביציאות לא סדירות שמלוות במאמץ ואי נוחות בטנית. אך זה לא הכל. עצירות ממושכת עלולה גם להוביל לשינויים בחיידקי המעיים, מצב הידוע כדיסביוזיס, שקשור לדלקות מעיים ובעיות עיכול אחרות. במקרים קיצוניים, עצירות לא מטופלת אף עלולה לגרום לסיבוכים כמו צניחת פי הטבעת, דלקות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס כיבית ואף חסימת מעיים - מצב המחייב התערבות רפואית דחופה. עצירות ממושכת גם עלולה להוביל להווצרות של טחורים- ורידים נפוחים בפי הטבעת או סביבו שעלולים לגרום לכאב, גירוי, דימום ואי נוחות.


מדוע אנחנו מתאפקים?

מה גורם לנו להמשיך ולדחות דחף כה בסיסי? בחברה רבים תופסים את עשיית הצרכים כנושא טאבו שאינו ראוי לדיון. קיימת מבוכה ותחושת אי נוחות בביצוע הפעולה הזו במקומות ציבוריים או לא מוכרים. בעבודתי עם מטופלים רבים המתמודדים עם הפרעות עיכול, נחשפתי לסיפורים רבים של אנשים הנאלצים להתאפק ולדחות את הדחף הטבעי הזה מסיבות שונות:

  • חוסר נגישות לשירותים - במצבים מסוימים, כמו בעת נסיעות ארוכות, עבודה, או אירועים ציבוריים, הגישה לשירותים נוחים ונקיים עשויה להיות מוגבלת, ובמצבים כאלו אנשים רבים יעדיפו את הנוחות הביתית.

  • לחצים בעבודה - במקומות עבודה רבים קיים לחץ להישאר במקום העבודה ולא "לבזבז זמן" בהפסקות שירותים תכופות. עובדים עלולים להרגיש שהם צריכים להתאפק כדי לא להיחשב "לא יעילים".

  • דחיינות או חוסר מודעות לסימנים - לעתים אנשים פשוט ממשיכים עם הפעילות שלהם ודוחים באופן בלתי מודע את הדחף לעשות צרכים עד שהמצב הופך לדחוף מדי או שפשוט עובר.

  • בעיות פסיכולוגיות - חרדה, פוביות, או הפרעות נפשיות אחרות יכולות לגרום לאנשים להימנע ממצבים המחייבים עשיית צרכים מחוץ לבית או באזורים ציבוריים.


כל כך הרבה אנשים מתאפקים, מבלי להבין לעומק את ההשלכות של הפעולה הזאת על בריאותם ואיכות חייהם, והמחיר בהחלט עלול להיות גבוה.

האם המבוכה הזמנית שווה את המחיר הבריאותי? ההשלכות הפוטנציאליות של עצירות ממושכת, מאי נוחות בטנית ועד בעיות מערכת עיכול רציניות, ממחישות שחיוני להקשיב לקריאות הגוף ולא להתעלם מהן!


מה ניתן לעשות כדי להמנע מהתאפקות?

ראשית, חשוב לשנות את התפיסה שלנו לגבי עשיית צרכים ולהסיר את הסטיגמה סביב הנושא הזה. שנית, תרגול מודעות עצמית ומתן עדיפות לדחפי הגוף שלנו על פני מצבים חברתיים או נסיבות לא נוחות. חשוב לעקוב אחרי המסרים שהבטן שלנו מעבירה לנו, ולתפוס סימנים של עצירות על מנת לטפל בזה בזמן. הרגלי חיים שתומכים בבריאות של מערכת העיכול כמו תזונה עשירה בסיבים, צריכת נוזלים מספקת ופעילות גופנית סדירה יסייעו למנוע ולטפל בעצירות כרונית.


חשוב לזכור שהאחריות על בריאות המעיים שלנו נופלת עלינו בסופו של דבר. רק על ידי שיח פתוח, שחרור דפוסי חשיבה מגבילים והכרה בקשר בין התאפקות לעצירות ובעיות בריאותיות אחרות, נוכל לשמור על מערכת עיכול בריאה ולמנוע סיבוכים משמעותיים.

כשהטבע קורא, חשוב להקשיב ולהגיב בהתאם - והגוף שלנו יודה לנו על כך!




הקשר בין התאפקות ממושכת לעצירות כרונית
הקשר בין התאפקות ממושכת לעצירות כרונית

Comments


bottom of page