כבד שומני הוא מצב שנגרם כתוצאה מהצטברות לא תקינה של שומן בתאי הכבד. כ-20%-30% מהאוכלוסייה סובלים מכבד שומני ובקרב בעלי משקל יתר, היקף החולים מזכיר מממדים של מגיפה. שכיחות המחלה עולה ככל שעולה היקף השמנת היתר .
ישנן 4 דרגות של כבד שומני
1. רקמה שומנית בכבד
2. דלקת
3. הצטלקות תאי הכבד
4. צירוזיס- זהו המצב האחרון החמור ביותר ומסכן החיים של כבד שומני הדורש טיפול ומעקב רפואי צמוד בבית חולים
מה הם התסמינים לכבד שומני?
האנשים המאובחנים עם כבד שומני לרוב אינם מרגישים כל תסמין ואינם מודעים לבעיה עד שהיא מתגלה בבדיקת דם או באולטראסאונד. לפעמים ניתן להרגיש עייפות מוגברת או אי נוחות בצידה הימני של הבטן, אך לרוב המחלה לא תלווה בסימנים מזהים כלשהם.
אחד המאפיינים המרכזיים של הכבד השומני הוא חילוף חומרים נמוך המתבטא גם בהשמנת יתר, אי סבילות לסוכר או סכרת ועודף שומנים בדם.
אנשים ללא עודף משקל עלולים לפתח כבד שומני עקב הפרעה גנטית או תזונה לא בריאה עתירה בפרוקטוז (סוכרים, ממתקים, פחממות פשוטות).
החדשות הטובות הן, שהכבד שלנו יכול להשתקם! באמצעות כלים נכונים שמשלבים תזונה, שינוי אורח חיים וצמחי מרפא ניתן לטפל בכבד שומני ולמנוע נזקים ארוכי טווח לכבד.
הטיפול בכבד שומני
הטיפול בכבד השומני מתמקד בשינוי אורח חיים, ובעיקר טיפול באמצעות תזונה מותאמת, צמחי מרפא, פעילות גופנית וירידה במשקל.
לירידה במשקל יש השפעה עצומה על שיפור מצב של כבד שומני! בסקירה (2020) מטעם האיגוד האמריקאי לגסטרואנטרולוגיה (AGA), מפורטות העדויות העדכניות בהתייחס להתערבויות לשינוי אורח החיים לטיפול במחלת כבד שומני לא אלכוהולית, וכן המלצות מבוססות מחקר מטעם צוות המומחים, ליישום קליני (1):
- שינוי אורח חיים הכולל תזונה ופעילות גופנית בשילוב ירידה במשקל, הינו בעל השפעה מיטיבה לכל המטופלים עם מחלת כבד שומני.
- בקרב מטופלים שסובלים מהסננה שומנית שמלווה בדלקת, ירידה במשקל של לפחות 5% ממשקל הגוף יכולה להפחית את הצטברות השומן בכבד, ירידה של לפחות 7% יכולה להוביל לנסיגת המחלה, וירידה של לפחות 10% יכולה לשפר את ההצטלקות הכבדית.
- ירידה במשקל שתעודד ריפוי ושיקום של הכבד מחייבת הפחתה קלורית. מדובר על דיאטה שבה יש צריכה של 1,200-1,500 קלוריות ליום או הפחתה של 500-1,000 קלוריות מהדיאטה הקיימת.
- דיאטה המומלצת ביותר למבוגרים עם כבד שומני היא דיאטה ים-תיכונית וצמצום השומן הרווי, בעיקר בשר אדום ומעובד, וכן הגבלה או הימנעות מצריכת פרוקטוז ומזונות מתועשים.
- דיאטה מופחתת קלוריות, מומלצת גם למטופלים ללא עודף משקל משמעותי (עם יעד מתון של 3-5% ירידה במשקל), שכן גם למטופלים אלה ירידה במשקל תביא להטבה במצב הכבד שלהם.
- אין מספיק עדויות המאפשרות להצביע על תועלת לדיאטות מופחתות קלוריות אחרות, כגון דיאטה דלת פחמימות ועתירת חלבון, פרוטוקולים של החלפת ארוחות, צום לסירוגין, ותוספי ויטמינים.
- מומלצת פעילות גופנית קבועה המשלבת פעילות אירובית לצד אימוני התנגדות. ההמלצה היא יעד שבועי של 150-300 דקות פעילות אירובית בעצימות בינונית או 75-100 דקות פעילות אירובית בעצימות גבוהה.
- יש לאבחן/לשלול מחלות רקע נוספות ולטפל בהן, כמו למשל השמנת יתר, סוכרת, שומנים גבוהים בדם, יתר לחץ דם, ומחלות לב.
- מומלץ להימנע מצריכת אלכוהול.
צמחי מרפא וכבד שומני
אחד הדברים שהכי מדהימים בעיני בטיפול הצמחי בכבד שומני הוא שהמטופלים שמגיעים אלי לטיפול בבעיה הזו, אף פעם לא יוצאים עם אותה פורמולת צמחים. ישנם עשרות צמחים שאני יכולה לחשוב עליהם שיכולים להתאים כחלק מטיפול בכבד שומני, וכמובן שצריך להתאים כל צמח למצב הבריאותי האישי.
במאמר הזה אני רוצה שתכירו ארבעה צמחים מהנחקרים ביותר שיכולים לסייע לטיפול בכבד שומני.
אז קבלו אותם:
קינמון
הקינמון ידוע כבעל השפעה מיטיבה על פעילות האינסולין וכבעל פעילות נוגדת חימצון ולכן, עשוי לשמש כטיפול יעיל לכבד שומני. במחקר קליני כפול סמיות (דצמבר 2013) נמצא שטיפול בכבד שומני באמצעות קינמון הביא לשיפור ברגישות לאינסולין וברמות הסוכר בצום, כמו הוא הביא לשיפור ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים, ברמות אנזימי הכבד וברמת הדלקתיות, אצל המשתתפים שקיבלו קינמון לעומת המשתתפים שקיבלו פלסבו (2).
תה ירוק
התה הירוק ידוע בפעילותו מטהרת הרעלים. תכונה שהופכת אותו לאחד הצמחים המועדפים ביותר כחלק מטיפול בכבד שומני. בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2018) הוערכה היעילות והבטיחות של תוספי תה ירוק לטיפול בכבד שומני.
בסקירה נמצא כי נטילת תוספי תה ירוק הייתה מלווה בשיפור מובהק בתפקודי הכבד, וברמות אנזימי הכבד בדם. בנוסף, התה הירוק היה בעל השפעה מיטיבה על ה-BMI ופרופיל השומנים בדם (3).
שוש קירח (ליקוריץ)
שוש קירח הינו אחד מצמחי מרפא החשובים ברפואת הצמחים המודרנית והמסורתית ומיוחסת לו פעילות מאזנת ומשקמת על איברים ומערכות שונות בגוף, בינהם הכבד. גם המדע מצטרף להנחה הזאת. מחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מ 2022 מצא ששילוב שוש קירח כחלק מטיפול בכבד שומני מביא לשיפור מובהק ברמות אנזימי הכבד בדם, ברמת האינסולין ותנגודת לאינסולין, בהפחתת העקה החמצונית ובהצטברות השומן בכבד(4).
גדילן מצוי
הגדילן המצוי נחשב ברפואת הצמחים לאחד הצמחים המובילים להגנה ושיקום של הכבד, תומך בתהליכי ניקוי הכבד, נוגד דלקת ונוגד חמצון עצמתי. מחקרים מראים שהחומר הפעיל של הגדילן המצוי, הסילימרין, תורם לשיפור תפקוד הכבד השומני, תוך הפחתת רמות גבוהות של אנזימי הכבד בדם ומשפר את הרגישות לאינסולין (5,6,7).
* שימו לב, המידע הוא כללי בלבד, ללא מינונים וריכוזים של החומרים, ואין לראות בו תחליף לייעוץ או לטיפול רפואי. אין ליטול צמחי מרפא מבלי להוועץ עם הרבליסט קליני מוסמך.
מקורות:
1. Younossi ZM, Corey KE, Lim JK. AGA Clinical Practice Update on Lifestyle Modification Using Diet and Exercise to Achieve Weight Loss in the Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Expert Review. Gastroenterology. 2021 Feb;160(3):912-918.
2. Shekarchizadeh-Esfahani P, Heydarpour F, Izadi F, Jalili C. The effect of cinnamon supplementation on liver enzymes in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2021 May;58:102699.
3. Mansour-Ghanaei F, Hadi A, Pourmasoumi M, Joukar F, Golpour S, Najafgholizadeh A. Green tea as a safe alternative approach for nonalcoholic fatty liver treatment: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1876-1884.
4. Rostamizadeh P, Asl SMKH, Far ZG, Ahmadijoo P, Mahmudiono T, Bokov DO, Alsaikhan F, Jannat B, Mazloom Z. Effects of licorice root supplementation on liver enzymes, hepatic steatosis, metabolic and oxidative stress parameters in women with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized double-blind clinical trial. Phytother Res. 2022 Oct;36(10):3949-3956.
5. Fehér J, Deák G, Müzes G, et al. [Liver-protective action of silymarin therapy in chronic alcoholic liver diseases] Orvosi Hetilap. 1989 Dec;130(51):2723-2727.
Milosević N, Milanović M, Abenavoli L, Milić N. Phytotherapy and NAFLD--from goals and challenges to clinical practice. Rev Recent Clin Trials. 2014;9(3):195-203.
Comments