top of page
חיפוש

אילו וטימינים חשובים לבריאות של מערכת העיכול?

חיידקי המעיים שלנו (המיקרוביום) חיוניים לשמירה על הבריאות שלנו ולמניעת מחלות. מה שאנחנו אוכלים משפיע באופן משמעותי על המיקרוביום שלנו. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שויטמינים שנמצאים במזונות מלאים משפיעים לטובה על החיידקים שלנו.

במאמר הזה אספר לכם אילו וטימינים חשובים לבריאות של מערכת העיכול שלנו.

אם נבין את החשיבות של הויטמינים עבורנו ונדע לשפר את התזונה ואורח חיים שלנו כדי לקבל אותם, נוכל תמוך במיקרוביום שלנו ולהגיע לבריאות מיטבית. קבלת כמות מספקת של ויטמינים מהתזונה זאת משימה לא פשוטה במאה ה-21. רוב המזונות שנמצאים על מדפי החנויות מכילים מרכיבים כימיים ורעלים שעושים אותנו חולים כי הגוף שלנו מתקשה לעכל אותם. במילים אחרות, אם סבתא רבא שלכם לא היתה מזהה את המזון הזה- אל תאכלו אותו!


האם מחסור בויטמינים יכול ליצור בעיות במעי?

ויטמין D הוא ויטמין חיוני עבור תפקוד תקין של המערכת החיסונית וסיוע בתקשורת בין תאים בכל הגוף. ניתן לקבל אותו ממאכלים מסוימים, תוספי תזונה או לסנתז אותו באופן טבעי באמצעות חשיפה לאור השמש. מחסור בויטמין D קשור באופן הדוק להפרעות בריאותיות מערכתיות רבות. ויטמין D נחשב לויטמין החשוב ביותר לבריאות המעי! למרות שההשפעה של ויטמין D על תסמונת המעי הרגיש איננה ברורה במלואה, מחקר מצא שכיחות גבוהה של מחסור בויטמין D בקרב אנשים שסובלים ממעי רגיש. מסקנת המחקר היא, שמתן תוסף של ויטמין D למי שסובל ממעי רגיש כנראה יכול להקל על התסמינים ואף למנוע אותם. מחסור בויטמין D נקשר גם למחלות עיכול אחרות כמו קרוהן, קוליטיס כיבית וסרטן מעי הגס. מחקר אחר מצא שאנשים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין D היו בסיכון נמוך ב 25% לסרטן המעי הגס והחולחולת בהשוואה לאלו שצרכו כמות נמוכה של ויטמין D.

ויטמיני B כמו B6, B12 וחומצה פולית, גם הם משחקים תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות המעי. חסרים בויטמינים האלו נקשרו לירידה בתנועתיות המעי, פגיעה בספיגה ודלקתיות מוגברת.

ויטמין A זהו ויטמין חשוב במיוחד לשמירה על בריאות הממברנות הריריות שעל גבי דופן המעי. חסרים בויטמין הזה יכולים להוביל לפגיעה בתפקוד מחסום המעי (ועלייה בסיכון למעי דליף), סיכון מוגבר לזיהומים במעי ופגיעה בתפקוד המערכת החיסונית של המעי.

ויטמין C גם הוא הכרחי לשמירה על בריאות מערכת העיכול שלנו. בעוד שויטמין C ידוע בתכונותיו המחזקות את המערכת החיסונית הוא מסייע גם ביצירת קולגן (החיוני לשמירה על שלמות רירית המעי), משפר ספיגת ברזל במעי ומעודד צמיחה של חיידקי מעיים ידידותיים.


סימנים לחסרים בויטמינים

מחסור בויטמינים יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, תלוי בסוג הויטמין. יחד עם זאת ישנם תסמינים כלליים שיכולים להעיד על מחסור כמו למשל: עייפות ותשישות לאחר שינה מספקת, חולשת שרירים, בעיות זיכרון, הפרעות קשב וריכוז, נשירת שיער או שיער דק ושברירי, עוד יבש וקשקשי, אנמיה, קוצר נשימה, כאבים בעצמות ומפרקים, עקצוצים או תחושת נימול בכפות ידיים ו/או רגליים. כמו שאתם מבינים התסמינים יכולים לבוא לידי ביטוי בכל מערכות הגוף. וטימינים שחשובים לבריאות של מערכת העיכול חיוניים גם לבריאות הכללית ולמניעת מחלות כרוניות במערכות אחרות בגוף.

אם אתם חווים משהו מהתסמינים הנ"ל, חשוב מאד לבצע בדיקות דם מקיפות ובו זמנית להתייעץ עם נטורופת בנוגע לתזונה שלכם, מכיוון שכמו שרשמתי קודם, ייתכן מאד שהתפריט שלכם מורכב ממזונות שלא באמת מזינים אתכם.

ישנה גם אפשרות לבצע בדיקות גנטיות הבודקות האם הגוף שלכם יכול לספוג באופן יעיל מרכיבי תזונה.


עקרונות בסיסיים לבחירת מזונות מזינים

התזונה המערבית תרמה לעלייה במחלות כרוניות ואוטואימוניות, כתוצאה מערכים תזונתיים ירודים ומחסור בויטמינים ומינרלים חיוניים.

מציאת מזונות מזינים ואיכותיים היא אתגר משמעותי היום. בתור נטורופתית שעובדת עם מטופלים רבים שרוצים לשפר את התזונה שלהם, אני נתקלת בלא מעט קשיים סביב נושא בחירת המזונות. המודעות לצריכה של מגוון רחב של מזונות מלאים היא נמוכה, ולא פלא, הרי זה לא תחום שמלמדים אותנו בבית ספר (וחבל!) וזה לא מופיע באף מרשם שאנחנו מקבלים מהרופא. הפרסומות בטלויזיה מקדמות מזונות מעובדים ומשקאות ממותקים והשגרה העמוסה לא באמת מאפשרת לרובנו להשקיע מחשבה בבחירות התזונתיות שלנו. כיצד בכל זאת נבחר נכון את המזונות שלנו ונבטיח שאנו מקבלים את כל הוויטמינים והמינרלים הדרושים לגופנו? ישנם מספר עקרונות בסיסיים שלפיהם חשוב לבחור את המזונות שלנו:

עקרון ראשון- גיוון- תגוונו את המזונות שאתם אוכלים, אל תאכלו כל יום את אותו הדבר.

עקרון שני- צבע- תאכלו פירות וירקות בשלל צבעים. השתדלו שהצלחת שלכם תהיה כמה שיותר צבעונית. כל צבע מייצג ויטמינים ונוגדי חמצון שונים.

עקרון שלישי- מזונות מלאים- תמיד תבחרו במזון מלא שלא עבר עיבוד או "הועשר". תקראו את התווית שעל גבי המוצר ותבחרו במוצרים עם כמה שפחות חומרים כימיים. מזונות "מועשרים" (דגני בוקר או לחמים למשל) הם מאד בעייתים, מאחר והם עלולים להכיל חומצה פולית סינטטית, שאינה מתפרקת אצל 70-80% מהאוכלוסיה ועלולה ליצור בעיות עיכול!

עקרון רביעי- חלבון איכותי- המנעו מצריכה של חלבונים מעובדים כמו נקניקים, פסטרמה ושניצל. כשאתם בוחרים את הבשר או העוף הקפידו לקרוא את התווית ולוודא שהמוצר אינו מכיל ניטריטים וניטראטים- חומרים רעילים לגוף ולמערכת העיכול בפרט.

עקרון חמישי- שומנים בריאים- המנעו מצריכה של שומנים מעובדים, כמו שמן דקלים, שמן סויה, קנולה ושמן חמניות. אילו שומנים שמעלים דלקתיות בגוף. הקפידו על מקורות של שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים וזרעים (שמן זית, שמן אבוקדו, שמן קוקוס, שמן שומשום).


אני מקווה שכעת, כשאתם מצוידים בידע הבסיסי הזה, תוכלו לקחת אחריות ולקבל החלטות מושכלות יותר בנוגע לבחירות התזונתיות שלכם, ובכך לשפר את הבריאות הכללית ובריאות מערכת העיכול שלכם בפרט. בטיפול נטורופתי תוכלו לקבל את כל הידע והכלים הדרושים כדי להגיע לבריאות המיטבית שאליה אתם שואפים.





וטימינים ומינרלים חשובים לבריאות של מערכת העיכול
וטימינים חשובים לבריאות של מערכת העיכול

















Comments


bottom of page